Clicky

 
Transport Online - 'Laatste order Airbus A380 in gevaar'

'Laatste order Airbus A380 in gevaar'

'Laatste order Airbus A380 in gevaar'
08-10-2018 18:47 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

PARIJS - De vooralsnog laatste order voor de superjumbo A380 van Airbus is in gevaar. De bestelling van 36 dubbeldekkervliegtuigen door Emirates ter waarde van zo'n 16 miljard dollar heeft te kampen met problemen bij motorleverancier Rolls-Royce, zo meldden ingewijden aan persbureau Bloomberg.

Airbus waarschuwde eerder dat het einde van de productie van de A380 naderde als er niet snel grote orders binnen zouden komen, maar toen blies Emirates de productie nieuw leven in door 36 van de vliegtuigen te bestellen. Het ging om een bestelling van 20 toestellen en een optie op nog eens 16 extra.

Die mogelijk laatste order voor het megatoestel komt nu in gevaar. Emirates zou met vliegtuigmotorproducent Rolls-Royce in gesprek zijn over de prijzen en het brandstofverbruik. Een deadline voor een keuze van de motoren is nu verstreken, waardoor uitstel van de levering op de loer ligt en mogelijk zelfs afstel.

Kleiner en zuiniger

De ontwikkeling van de A380 heeft Airbus tientallen miljarden euro's gekost. De vliegtuigen zijn inmiddels tien jaar in productie, maar vanaf het begin vielen de verkopen al tegen. Tot de bestelling van Emirates kwamen er twee jaar lang zelfs helemaal geen orders binnen. Het productietempo van de A380 werd daarop al flink teruggeschroefd. De meeste luchtvaartmaatschappijen geven de voorkeur aan kleinere en zuinigere vliegtuigen.

Airbus wilde maandag niet op het nieuws over de A380 ingaan, maar maakte wel de komst van een nieuwe topman bekend. De Fransman Guillaume Faury volgt Tom Enders op, die heeft aangekondigd per volgend jaar april op te stappen. Faury geeft nu nog leiding aan de divisie voor commerciële vliegtuigen van Airbus.

Foto's

  • Sipke Appel
    Reg: F-GKXZ (MSN 4137)

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,986
Diesel1,890

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden