Clicky


Verdachte A7-blokkade: 'Stilstaan op snelweg is nooit een goed idee'

Verdachte A7-blokkade: 'Stilstaan op snelweg is nooit een goed idee'
08-10-2018 14:00 | Binnenland | auteur Redactie [FE]

LEEUWARDEN - Een van de eerste verdachten in de rechtszaak over de pro-Zwarte Piet-blokkade op de A7 die maandagochtend aan het woord kwam, heeft een dubbel gevoel overgehouden aan de actie. "Stilstaan op de snelweg is nooit een goed idee'', zei hij tegen de rechter.

"Ik had beter moeten weten. Ik zit namelijk voor mijn werk de hele dag op de weg'', vertelde de man uit Leeuwarden, gekleed in een sweater met capuchon van het truck- en busmerk Scania. Hij droeg die ook bij de actie. "Ik heb er spijt van. Maar wat we voor ogen hadden, is gelukt. Zij wilden namelijk Sinterklaas vermoorden."

Een groep van 34 Friezen blokkeerde op 18 november 2017, de dag van de nationale intocht van sinterklaas in Dokkum, de A7 om zo anti-Zwarte Piet-demonstranten tegen te houden. De verdachten verschijnen in groepjes van drie voor de rechter.

De eerste verdachte die maandag in de rechtbank werd bevraagd, wist naar eigen zeggen niet wat er op de A7 ging gebeuren. "Ik was bijrijder en op een gegeven moment stonden we op de snelweg."

De man uit Twijzelerheide had wel een Friese vlag bij zich, waartoe was opgeroepen via een actiepagina op Facebook. "Maar die heb ik meestal bij me.'' De man zat op sokken in de zaal. Hij had zijn klompen bij de beveiliging achter moeten laten.

De derde verdachte in de openingsronde, een vrouw uit Leeuwarden, zei ook niet te weten wat precies de bedoeling was bij de actie. Zij zat naast haar vriend in een van de auto's die de weg blokkeerden. Volgens haar was bij de blokkade de enige onruststoker een van de filmende anti-Zwarte Piet-demonstranten in de bus.

"Hij maakte ons uit voor nazi's en racisten. Hij was de enige die aan het provoceren was." De vrouw zei verder een voorstander te zijn van demonstreren, maar tussen de kinderen in Dokkum was voor haar geen optie.