Borealis bouwt nieuwe fabriek in haven van Antwerpen

Borealis bouwt nieuwe fabriek in haven van Antwerpen
08-10-2018 10:40 | Haven Nieuws | auteur Redactie [FE]

ANTWERPEN - Het Oostenrijkse petrochemiebedrijf Borealis heeft aangekondigd dat ze een nieuwe fabriek gaat bouwen op haar bestaande locatie in Kallo. Het gaat om een propaandehydrogenatiefabriek (PDH), waarin de nieuwste technologieën zullen worden toegepast op het gebied van duurzame productie en energie-efficiëntie. De haven van Antwerpen bevestigt én verstevigt hiermee haar rol als grootste chemische cluster in Europa.

Mega-investering in haven van Antwerpen

De geplande bouw van een nieuwe propaandehydrogenatiefabriek (PDH), die propaan omzet in propyleen, was al een tijd lang bekend. Van propyleen kan polypropyleen worden gemaakt, een multi-inzetbare kunststof die onder andere in de automobielindustrie wordt gebruikt.  

Borealis beslist nu deze fabriek te bouwen in de haven van Antwerpen. De mega-investering moet van de fabriek een van grootste PDH-fabrieken ter wereld maken. De fabriek zal gebruik maken van een recycleerbare, chroomvrije katalysator waardoor het energieverbruik, het afval én de CO²-emissie zullen worden teruggeschroefd. De investering wordt ondersteund door de Vlaamse regering, die vier miljoen euro strategische ecologiesteun heeft toegekend aan het project.

Aantrekkingskracht chemische cluster

Minder dan een maand geleden kondigde Sea-Mol, een joint-venture van Mol Chemical Tankers en Sea-Invest, nog aan dat ze voor de haven van Antwerpen had gekozen voor de bouw van een opslagtankterminal, goed voor een investering van 300 à 400 miljoen euro.

Jacques Vandermeiren, CEO Havenbedrijf Antwerpen: “Na de recente aankondiging van Sea-Mol, bevestigt deze beslissing van een toonaangevende speler zoals Borealis opnieuw dat wij, als grootste chemische cluster in Europa, een sterke aantrekkingskracht hebben op internationale investeerders. Deze mega-investering zal deze positie alleen maar versterken en daardoor essentieel bijdragen aan de duurzame toekomst voor onze haven.”  
 
Marc Van Peel, schepen voor haven: “Decennialang speelt onze haven al een hoofdrol in de petrochemische sector, dankzij onze innovatieve kracht en lokale knowhow. Met deze nieuwe investering wordt dit historisch belang opnieuw versterkt én bestendigd.”NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,804
Diesel1,511

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden