Transport Online - Actie voor meer en zichtbare defibrillators

 


Actie voor meer en zichtbare defibrillators

Actie voor meer en zichtbare defibrillators
08-10-2018 09:50 | Gezondheid | auteur ANP

DEN HAAG - Te veel mensen weten niet waar ze in geval van nood een defibrillator kunnen vinden. Volgens de Hartstichting wordt dit nog niet belangrijk genoeg gevonden, terwijl het apparaat bij een hartstilstand levens kan redden. De organisatie wil dat er in een iedere buurt zo'n AED (automatische externe defibrillator) komt en roept mensen op om met elkaar een apparaat aan te schaffen.

Uit onderzoek van de Hartstichting blijkt dat ruim een derde (34 procent) van de Nederlanders niet weet waar de dichtstbijzijnde AED in hun directe omgeving hangt. En als ze het wel weten, is het nog maar de vraag of die bereikbaar is en niet achter een gesloten deur of in een gesloten winkelpand hangt.

In Zuid-Holland is bijna de helft van de AED's niet altijd direct inzetbaar. In Drenthe en Noord-Brabant is het beter geregeld: daar is 79 procent van de AED’s altijd toegankelijk.

"We zijn zeker al vooruit gegaan, want er zijn nu 15.000 AED's bij ons geregistreerd, maar we willen naar 30.000. We hopen dat mensen met elkaar in de buurt een AED willen afschaffen. De kosten van zo'n apparaat bedragen tussen de 1000 en 1600 euro. Met elkaar is dat goed te doen'', aldus directeur Floris Italianer.

Wekelijks worden volgens de stichting ruim driehonderd mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. "Het kan niet zo zijn dat we er veel hebben hangen in het land, maar omdat we niet precies in kaart hebben waar ze hangen, ze niet kunnen worden ingezet'', aldus Italianer.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,589
Diesel1,339

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden