Clicky


Roemeens referendum homohuwelijk mislukt

Roemeens referendum homohuwelijk mislukt
07-10-2018 22:44 | Buitenland | auteur ANP

BOEKAREST - Het Roemeens referendum over een grondwetswijziging ten aanzien van het homohuwelijk is mislukt. Hoewel de ruim 18 miljoen kiesgerechtigden twee dagen de tijd hadden hun stem uit te brengen, werd de vereiste opkomst van 30 procent bij lange na niet gehaald. Vijf uur voor het sluiten van de stemlokalen had pas 15,21 procent zich gemeld, toen ze zondagavond dichtgingen was dat volgens de kiesraad gegroeid tot 20,41 procent.

De volksraadpleging was een initiatief van de Coalitie voor de Familie, die ervan gruwt dat mensen van hetzelfde geslacht met elkaar trouwen. Om dat te kunnen verbieden, moest de tekst van de wet worden aangepast. Daarin is nu slechts sprake van "echtgenoten'' om een getrouwd stel aan te duiden. De conservatieve, gelovige en homofobe Roemenen wilden dat vervangen door een duidelijk "man en vrouw''.

Ze namen echter niet in groten getale de moeite daarmee ook daadwerkelijk in te stemmen. Vrijdag voorspelde een peilingsbureau nog een opkomst van 34 procent, met negen van de tien stemmers voor een boycot van man-man- of vrouw-vrouwhuwelijken.