Transport Online - Waarschuwing voor varkenspest in etensresten

Waarschuwing voor varkenspest in etensresten

 Waarschuwing voor varkenspest in etensresten
05-10-2018 17:24 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) laat informatieborden over de Afrikaanse varkenspest plaatsen op parkeerplaatsen langs snelwegen en bij natuurgebieden. Op de in totaal 150 borden worden transporteurs, reizigers en recreanten opgeroepen om geen etensresten achter te laten in de natuur.

Afrikaanse varkenspest is een besmettelijke ziekte die voorkomt bij varkens en zwijnen. De ziekte komt vooral voor in Oost-Europese landen en is onlangs vastgesteld bij enkele wilde zwijnen in de Belgische Ardennen. De ziekte is niet gevaarlijk voor mensen, maar kan wel worden overgebracht op varkens en wilde zwijnen via besmet varkensvlees zoals ham of worst.

"Zo kan iemand afkomstig uit Oost-Europa zonder het te weten een broodje bij zich hebben met besmet vlees. Bijvoorbeeld gekocht op de lokale markt. Als dat hier in de natuur gegooid wordt en een wild zwijn eet het, dan kan het beest besmet worden. En dat vervolgens weer doorgeven aan varkens", aldus een woordvoerder.

De eerste informatieborden zijn geplaatst op de parkeerplaatsen Oeienbosch en de Beerze aan de A67. Op vrijdag en zaterdag worden alle 150 borden geplaatst in leefgebieden van wilde zwijnen en in grensgebieden met België en Duitsland.

Het ministerie van Landbouw acht de kans klein dat de Afrikaanse varkenspest zich naar Nederland verspreidt. Nederland neem alle mogelijke maatregelen, zegt minister Carola Schouten. ,,Vrachtwagens die uit besmet gebied komen worden extra gereinigd, de zwijnen in Nederland worden regelmatig gecontroleerd op de varkenspest en alles is erop gericht om de wilde zwijnen in de voor hen aangewezen gebieden te houden."Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,687
Diesel1,267

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions