Transport Online - Baas van Interpol Hongwei Meng vermist

Baas van Interpol Hongwei Meng vermist

Baas van Interpol Hongwei Meng vermist
05-10-2018 14:02 | Buitenland | auteur ANP

LYON - De baas van de internationale politieorganisatie Interpol, Hongwei Meng, is zoek. De Franse politie heeft een onderzoek ingesteld naar de verdwijning van de 64-jarige Chinees. Zijn vrouw en kinderen wonen in Lyon en zijn bezorgd naar de politie gestapt. Ze hebben niets meer van hun man en vader vernomen sinds hij 29 september op reis is gegaan, meldden Franse media vrijdag.

Het hoofdkwartier van Interpol staat in Lyon. Meng heeft in 2016 de toenmalige Franse Interpolchef Mireille Ballestrazzi voor een mandaat van vier jaar als voorzitter van de organisatie opgevolgd. Hij zou eind afgelopen maand naar China zijn gereisd. Hij was eerder een belangrijke figuur in de Chinese Communistische Partij en onderminister van Openbare Veiligheid in China.

Sommige mensenrechtenorganisaties bekritiseerden destijds de benoeming van Meng, omdat zijn land drukdoende was Chinezen in het buitenland terug naar China te voeren. Zo stelde Amnesty International dat de Volksrepubliek niet alleen voortvluchtige fraudeurs laat oppakken en terugsturen, maar ook om politieke redenen mensen terughaalt. Interpol zou zo meewerken aan het gedwongen repatriëren van vluchtelingen en dissidenten.

Interpol heeft dat altijd weersproken en er ook op gewezen dat Meng in zijn functie niet betrokken is bij het dagelijkse opsporingswerk. Dat wordt in Lyon geleid door de Duitse secretaris-generaal, Jürgen Stock. Interpol is 95 jaar geleden in Frankrijk ontstaan als organisatie die de afwezige of gebrekkige communicatie tussen verschillende politiekorpsen moest verbeteren. Het is nu een internationaal opsporings- en samenwerkingsorgaan van 192 aangesloten landen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,852
Diesel1,492

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen