Clicky


Landen beschuldigen Moskou van cyberaanvallen

Landen beschuldigen Moskou van cyberaanvallen
04-10-2018 11:17 | Buitenland | auteur ANP/RTR

LONDEN - Groot-Brittannië en andere landen beschuldigen de Russische militaire inlichtingendienst GROe van een lange reeks cyberaanvallen. Rusland zou daarmee proberen westerse democratieën te ondermijnen.

De Britten zijn er vrijwel zeker van dat de GROe achter de verspreiding zit van ransomware BadRabbit en de cyberaanval op het Wereldantidopingagentschap (WADA). Ook is die Russische geheime dienst volgens Londen waarschijnlijk verantwoordelijk voor de hack bij de Amerikaanse Democratische partij en het stelen van e-mails van een Brits televisiestation.

De Britse autoriteiten kregen bijval van bondgenoten Australië en Nieuw-Zeeland. De Australische regering stelde dat is vastgesteld dat de Russische strijdkrachten en de GROe zich schuldig maken aan "kwaadaardige cyberactiviteiten''. Australië zou daar zelf niet "noemenswaardig'' door getroffen zijn, maar het land sluit zich toch aan bij "internationale partners'' die kritiek uiten op de Russen.

De Australische premier en zijn minister van Buitenlandse Zaken stellen in een gezamenlijke verklaring dat het internet niet het "Wilde Westen'' is. ,,Onze boodschap is duidelijk: de rechtsstaat bestaat niet alleen offline, maar ook online. We zullen de op regels gebaseerde internationale orde op internet beschermen, net zoals we dat offline doen.''

De Nieuw-Zeelandse inlichtingendienst GCSB spreekt van een "duidelijk verband'' tussen de Russische regering en een "campagne van boosaardige cyberactiviteiten die zijn gericht tegen buitenlandse politieke instellingen, bedrijven, media en sportorganisaties''. De dienst zegt dat de eigen conclusies aansluiten bij die van het Britse National Cyber Security Centre (NCSC).

Eerder uitte ook de Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt al stevige kritiek. "De acties van de GROe zijn roekeloos en willekeurig: ze proberen verkiezingen in andere landen te ondermijnen en te beïnvloeden", stelde Hunt. Zijn regering houdt de GROe ook verantwoordelijk voor het vergiftigen van oud-spion Sergej Skripal.