Zo'n 150 Iraanse vrachtwagenchauffeurs gearresteerd vanwege staking

Zo'n 150 Iraanse vrachtwagenchauffeurs gearresteerd vanwege staking [+foto's]
04-10-2018 09:36 | Buitenland | auteur Redactie [FE]

TEHERAN - In Iran vinden momenteel stakingen plaats door vrachtwagenchauffeurs. De chauffeur staken vanwege lage, en vaak niet betaalde, lonen, hoge kosten voor onderdelen (bijvoorbeeld vrachtwagenbanden) en de stijgende kosten door de algehele economische situatie op nationaal niveau.

De Internationale Federatie van Transportarbeiders (ITF) spreekt haar bezorgdheid uit over de reactie van de Iraanse overheid op deze stakingen. Ongeveer 150 vrachtwagenchauffeurs zijn al opgepakt vanwege hun deelname aan de stakingen die nu hun tweede week zijn ingegaan.

De ITF maakt zich het meest zorgen over het feit dat de procureur-generaal Mohammad Jaafar Montazeri gezegd zou hebben dat degenen die de stakingen zijn gestart onder de doodstraf zullen vallen, daarbij verwijzend naar dat zij een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid in Iran. Zijn statement zou zijn herhaald door andere hoogwaardigheidsbekleders.

ITF-woordvoerder Noel Coard zegt: "Wij zijn erg bezorgd over de situatie in Iran. Laat het duidelijk zijn dat de ITF-bonden wereldwijd hun solidariteit betuigen en achter de vrachtwagenchauffeurs van Iran staan in de strijd om hun rechtens als werknemers te verdedigen."

Beeldmateriaal op sociale media laat zien dat honderden vrachtwagens stil staan in Teheran, Isfahan, Zrin Shahr, Droud, Arak, Marvdasht, Garmsar, Karan, Zarand, Marand, Kashan, Bandar Abbas en Mashhad.

Dat de situatie nijpend is blijkt ook uit een e-mail die de redactie van Transport Online woensdag ontving van een Iraanse vrouw die eveneens vertelt over de schrijnende ontwikkelingen in Iran op dit moment. Volgens haar is dit de grootste staking door vrachtwagenchauffeurs ooit in Iran. Ook zij vertelt dat de staking wordt gehouden vanwege de hoge kosten voor onder meer verzekeringen, reparaties en levensonderhoud.

De regering zou eerder al "valse beloftes hebben gedaan om zo de stakingen te beëindigen". Volgens de vrouw wordt de staking in een kalme sfeer gehouden maar grijpt de regering elke keer hard in.

Nadat andere landen hun solidariteit hebben getoond richting de Iraanse chauffeurs vraagt zij of ook Nederlandse chauffeurs hun Iraanse collega's willen steunen in hun acties. "Deze internationale steun sterkt hen erg", aldus de vrouw.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden