Transport Online - North Sea Port stevent af op nieuw jaarrecord

North Sea Port stevent af op nieuw jaarrecord

North Sea Port stevent af op nieuw jaarrecord
03-10-2018 11:29 | Haven Nieuws | auteur Redactie [FE]

TERNEUZEN - Voor de eerste negen maanden van dit jaar boekt North Sea Port een nieuw record. Met een goederenoverslag via zeevaart van 53 miljoen ton gaat de fusiehaven wellicht in de richting van een nieuw jaarrecord.

De overslag via zeevaart voor North Sea Port is met 8 procent gestegen in vergelijking met de eerste negen maanden van 2017 en komt uit op een totaal van 53 miljoen ton. Dit is een absoluut record. In 2017 was dit voor dezelfde periode 49 miljoen ton.

De haven zal hierdoor allicht voor het derde jaar op rij een record boeken - in de veronderstelling dat North Sea Port reeds voor 1 januari 2018 als fusiehaven zou hebben bestaan. Eind van het jaar lonkt het cijfer van 70 miljoen ton overslag via zeevaart.

Groei in bijna alle segmenten

De overslag via zeevaart van droge bulk stijgt met 5 procent naar 24,3 miljoen ton. De sterke bouwmarkt zorgt voor een stijging in de overslag van zand, grint en bouwmaterialen. De overslag van granen blijft stabiel. Ook de kolenoverslag, vooral voor de procesindustrie, blijft op hetzelfde niveau. Voor deze laatste geldt dat North Sea Port zich handhaaft in een dalende markt. De overslag van natte bulk neemt met ruim 13 procent toe tot 15,8 miljoen ton. Hier laat zich een sterke groei zien in de (petro)chemische sector (inclusief gas) en de overslag van biodiesel. Ook de boord-boordoverslag kent een stijging.

Een stijging met 6 procent in voornamelijk de overslag van papier en karton, bananen, staalplaten, stalen constructies en bouwmaterialen maakt dat stukgoed op 9 miljoen ton komt. De containeroverslag stijgt met 60 procent naar 1,2 miljoen ton als gevolg van het aantrekken van nieuwe diensten en een toename van reefercontainers. Roro blijft stabiel op 2,7 miljoen ton.

Het aantal zeeschepen dat North Sea Port heeft bezocht is gestegen van 6.541 naar 7.109, een stijging van bijna 9 procent.

De overslag via binnenvaart zit eveneens in de lift en gaat in de richting van 45 miljoen ton.

Derde kwartaal

In het derde kwartaal van 2018 (17,1 miljoen ton) is de maritieme overslag +2,8 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De sterke groei die gedurende het eerste halfjaar in 2018 kon worden opgetekend, is zoals verwacht afgenomen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 10 mei t/m zondag 16 mei

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,893
Diesel1,522

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen