Transport Online - Boris Johnson toegejuicht tijdens brexit-speech

Boris Johnson toegejuicht tijdens brexit-speech

Boris Johnson toegejuicht tijdens brexit-speech
02-10-2018 16:52 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

BIRMINGHAM - De Britse oud-minister Boris Johnson heeft weer forse kritiek geuit op de brexit-plannen van premier Theresa May. Johnson kreeg luid applaus toen hij May tijdens de partijconferentie van de regerende conservatieven in Birmingham opriep haar Chequers-plan "weg te gooien''. Zij liet later weten niet naar de toespraak te hebben gekeken.

Johnson, een van de boegbeelden van de campagne om de EU te verlaten, heeft zich ontpopt tot een van de meest uitgesproken critici van de premier. Hij nam eerder ontslag als minister van Buitenlandse Zaken uit onvrede over de brexit-strategie van zijn politieke baas.

"Geloof ze niet als ze zeggen dat er geen ander plan en geen alternatief is'', zei Johnson dinsdag tegen honderden van zijn partijgenoten. De oud-minister sprak niet alleen over het naderende vertrek van zijn land uit de Europese Unie, maar zei bijvoorbeeld ook meer geld voor de gezondheidszorg te willen.

Partijleiderschap

Medestanders van Johnson maakten geen geheim van hun bewondering voor de oud-burgemeester van Londen. "Er is dus toch een plan. Dat plan is Boris'', schreef de conservatieve parlementariër James Duddridge op Twitter.

'Brexiteer' Steve Baker concludeerde dat Johnson een "uitstekende premier'' zou zijn, maar zei ook geen tijd te willen verliezen met een strijd om het partijleiderschap. "Ik zou erg, erg gelukkig zijn als Theresa May het beleid aanpast, premier blijft en een vertrek uit de EU levert'', zei hij tegen Sky News.

Premier May zat zelf in elk geval niet in de zaal. Ze wilde volgens de BBC ook niet zeggen of ze van mening is dat Johnson haar gezag ondermijnt. "We weten allemaal dat Boris een goede show kan opvoeren'', reageerde de premier, die benadrukte vast te houden aan haar eigen Chequers-plan.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 1 juni t/m zondag 7 juni

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,627
Diesel1,290

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions