Clicky

 Verdachten aangehouden voor moord Mieremet en Endstra

Verdachten aangehouden voor moord Mieremet en Endstra
01-10-2018 16:28 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - [update] De politie heeft maandag de crimineel Dino Soerel (57) gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de moorden op Willem Endstra en John Mieremet. In Spanje is de 54-jarige crimineel Donald G. opgepakt. Hij wordt ook verdacht van betrokkenheid bij de moord op Endstra. Dat heeft een woordvoerder van de politie bevestigd.

Vastgoedhandelaar Endstra werd op 17 mei 2004 doodgeschoten. Crimineel John Mieremet trof hetzelfde lot op 2 november 2005, in de Thaise badplaats Pattaya. Momenteel staat Willem Holleeder terecht op verdenking van het opdracht geven voor beide moorden. In dat proces heeft het Openbaar Ministerie al eerder aangegeven dat Holleeder en Soerel worden beschouwd als criminele partners.

De politie heeft ook eerder al laten doorschemeren dat zij Soerel en Holleeder als de sturende krachten achter de moord op Endstra beschouwde. In de laatste maanden van zijn leven heeft Endstra een serie geheime gesprekken gevoerd met de politie. Daarin gaf hij aan dat hij zwaar onder druk werd gezet door Holleeder en Soerel.

Soerel is vorig jaar in hoger beroep veroordeeld tot een levenslange celstraf in het liquidatieproces Passage, voor zijn rol in de moorden op Kees Houtman en Thomas van der Bijl. Ook voor die zaken staat Holleeder nu voor de rechter. In eerste instantie sprak de rechter Soerel nog vrij in die beide zaken. Zijn zaak ligt momenteel bij de Hoge Raad, in cassatie. Soerels advocaat het "oude wijn in nieuwe zakken, die de nieuwe aanhouding niet zouden mogen rechtvaardigen". Verder geeft hij geen commentaar.

Tot dusver is het nog niet tot een veroordeling gekomen van uitvoerders van de liquidaties van Endstra en Mieremet. In de zaak-Endstra worden wel verdachten vervolgd. Een inmiddels overleden verdachte heeft Donald G. als betrokkene genoemd.

Holleeders advocaten hoorden het nieuws maandag aan in de wandelgangen van de bunker. Wat de mogelijke consequenties zijn van de arrestaties voor het proces-Holleeder, zeggen zij op dit moment niet te kunnen overzien. Verrast zijn zij niet. Omdat het OM het nodige heeft gezegd over de criminele handlangers van Holleeder, zou het in de ogen van de raadslieden gek zijn als er niets tegen hen werd ondernomen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,106
Diesel1,926

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions