Clicky


Senaatscommissie Justitie steunt Brett Kavanaugh

Senaatscommissie Justitie steunt Brett Kavanaugh
28-09-2018 20:21 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

WASHINGTON - Een meerderheid van de Senaatscommissie voor Justitie heeft volgens de partijlijnen gestemd voor de kandidatuur van Brett Kavanaugh als lid van het Amerikaans hooggerechtshof. De voltallige Senaat moet nu beslissen of hij de functie, waarvoor president Donald Trump hem heeft genomineerd, inderdaad krijgt. Kavanaugh is in opspraak gekomen door beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag tijdens zijn tienerjaren.

De elf Republikeinse commissieleden spraken vrijdag uiteindelijk hun steun uit, onder wie Jeff Flake, die lang twijfelde. Hij maakte zich sterk voor een week uitstel om de FBI de gelegenheid te geven de aantijgingen tegen Kavanaugh te onderzoeken. De tien Democratische senatoren stemden tegen. Onder hen Joe Mancin, die de kandidaat van Trump niet per se afwees, maar het voorstel van Flake omstandig toejuichte.

Mocht het onderzoek van de federale politie er komen - zaterdag wordt gestemd over die motie - dan krijgt Kavanaugh pas eind volgende week uitsluitsel. Behalve onder anderen Flake toonde ook Lindsey Graham, een groot fan van Kavanaugh, zich een voorstander van nader onderzoek.

De Democraten probeerden vrijdag vergeefs de stemming uit te stellen door aan te dringen op het onder ede verhoren van meer getuigen; bijvoorbeeld Mark Judge, de jeugdvriend van Kavanaugh die aanwezig was bij de vermeende aanranding van Christine Blasey Ford. Zij deed haar verhaal donderdag. De advocaat van Judge zei dat zijn cliënt bereid is mee te werken met de FBI en alle vragen zal beantwoorden.

De Republikeinen hebben ook in de Senaat een meerderheid, maar door de kleine marge (51 tegen 49 zetels) is het geen uitgemaakte zaak dat Kavanaugh (53) de begeerde baan voor het leven krijgt. Met name de GOP-senatoren Susan Collins en Lisa Murkowski vragen zich af of hun conservatieve partijgenoot wel zo geschikt is voor het Supreme Court.