Clicky

 
Transport Online - Hackers hadden toegang tot persoonlijke informatie van 50 miljoen Facebook-accounts

Hackers hadden toegang tot persoonlijke informatie van 50 miljoen Facebook-accounts

Hackers hadden toegang tot persoonlijke informatie van 50 miljoen Facebook-accounts
28-09-2018 19:19 | Buitenland | auteur AFN/BLOOMBERG/RTR

MENLO PARK - Facebook heeft een lek gevonden in zijn sociale netwerk waardoor hackers toegang hadden tot de accounts en persoonlijke informatie van 50 miljoen gebruikers. Wachtwoorden van gebruikers zijn niet in handen van de hackers gevallen. Het bedrijf heeft het lek gedicht en de politie ingelicht. Ook de Ierse privacywaakhond Data Protection Commission (DPC) is door het bedrijf ingelicht. Het Europese hoofdkantoor van Facebook is in Ierland gevestigd.

Facebook onderzoekt nu of de hackers de data van gebruikers daadwerkelijk hebben buitgemaakt. Ook weet het bedrijf nog niet waar de hackers vandaan kwamen. De DPC maakt zich zorgen over de weinige informatie die het van Facebook kreeg. Ook is de privacywaakhond niet blij dat Facebook het lek dinsdag al ontdekte maar "nog niet snapt wat voor risico zijn gebruikers lopen''. De DPC zegt druk op Facebook te blijven uitoefenen om meer duidelijkheid te krijgen.

De hackers maakten gebruik van een fout in de code van de 'View As'-functie. Daarmee kunnen Facebook-gebruikers zien hoe hun profiel er voor anderen uitziet. Die functie is tijdelijk uitgeschakeld. Het lek is ontstaan in juli 2017 toen Facebook de functie om video's te uploaden aanpaste.

De 50 miljoen getroffen accounts moeten uit veiligheidsoverwegingen opnieuw inloggen als ze Facebook in willen of een website of app die aan het sociale netwerk is gekoppeld. Ook 40 miljoen andere accounts die het afgelopen jaar de 'View As'-functie hebben gebruikt moeten uit voorzorg verplicht opnieuw inloggen voordat ze weer op het sociale medium kunnen. De gebruikers krijgen bovendien een melding met uitleg.

Facebook-topman Mark Zuckerberg noemde de hack een "ernstige zaak''. Als Facebook nog meer getroffen accounts vindt tijdens het eigen onderzoek, treft het ook voor die accounts veiligheidsmaatregelen.

Het is niet de eerste schandaal dat Facebook dit jaar treft. In het voorjaar moest het bedrijf bekendmaken dat data-onderzoeker Cambridge Analytica de gegevens van 85 miljoen Facebook-gebruikers had gekregen van een onderzoeker.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,947
Diesel1,572

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats
meer logistieke marktplaats