Clicky


Topman Smith: geen staatssteun voor AF-KLM

Topman Smith: geen staatssteun voor AF-KLM
27-09-2018 09:31 | Zakelijk Nieuws | auteur ANP

PARIJS - De Franse staat moet niet proberen om Air France-KLM te hulp te schieten of te beschermen tegen concurrentie. Dat heeft de nieuwe topman Ben Smith gezegd in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times.

De Franse overheid heeft een belang van 14 procent in Air France-KLM. Volgens Smith biedt deze staatsdeelneming enige stabiliteit voor het concern. "Maar uiteindelijk is het erg kostbaar om een luchtvaartbedrijf te redden'', aldus Smith. Bovendien is het niet dat de onderneming op een "onrechtvaardige of disproportionele'' manier wordt aangevallen, stelt de topman. "Het concurrentiemodel is gewoon niet op orde.'' Hij wijst er dan ook op dat meer moet worden gedaan om klanten binnen te halen en dat Air France-KLM niet arrogant moet zijn.

Smith gaat de komende tijd belangrijke gesprekken aan met de bonden van Air France om te praten over hun eisen voor een loonsverhoging van ruim 5 procent voor het personeel. Hij gaf aan vertrouwen te willen opbouwen met de bonden en verklaarde dat er een "sterke realisatie'' is bij het bedrijf dat er een nieuwe aanpak moet komen.