Transport Online - Trump: China wil verkiezing beïnvloeden

Trump: China wil verkiezing beïnvloeden

Trump: China wil verkiezing beïnvloeden
26-09-2018 19:41 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR

NEW YORK - De Amerikaanse president Donald Trump beschuldigt China van bemoeienis met de aankomende Congresverkiezingen in zijn land. Trump stelde dat Peking zijn Republikeinse partij wil tegenwerken vanwege zijn harde opstelling op handelsgebied.

"Ze willen niet dat ik of wij winnen omdat ik de eerste president ooit ben die China uitdaagt op handelsgebied'', zei de president tijdens een zitting van de VN-Veiligheidsraad. Hij stelde dat zijn regering aan de winnende hand is in de handelsoorlog met de Aziatische economische grootmacht. "We winnen op handelsgebied. We winnen op alle niveaus.''

De president stelde dat China "pogingen heeft gedaan de aankomende verkiezing in 2018 te beïnvloeden, die in november. Ten nadele van mijn regering.'' Hij kwam niet met bewijs om die beschuldiging te onderbouwen, maar verwees later op Twitter naar Chinese "propaganda'' in Amerikaanse kranten.

"China plaatst daadwerkelijk propaganda-advertenties in de Des Moines Register en andere kranten, die eruit moeten zien als nieuws'', twitterde de Amerikaanse president. Een mediabedrijf van de Chinese staat had tegen betaling een katern laten plaatsen in die krant uit Iowa, waarin werd geschetst hoe de handelsoorlog slecht uitpakt voor boeren uit de VS.

De Des Moines Register bericht dat duidelijk was aangegeven dat de bijlage was gesponsord door de China Daily. Hoofdredacteur Carol Hunter zei dat het niet verrassend is dat het Chinese mediabedrijf haar krant uitkoos om het katern te plaatsen. Ze stelde dat boeren in Iowa disproportioneel hard worden getroffen door de Chinese importheffingen.

De Chinese minister Wang Yi (Buitenlandse Zaken) ontkent dat zijn land probeert de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden. "We proberen niet om invloed uit te oefenen op binnenlandse aangelegenheden van andere landen'', stelde hij in de veiligheidsraad. "We accepteren geen ongerechtvaardigde beschuldigingen.''Rijverboden

LET OP: Extra rijverboden rondom Pinksteren:
> Klik Hier! <

De rijverboden voor deze week: maandag 25 mei t/m zondag 31 mei

Alle Rijverboden
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,623
Diesel1,297

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions