Clicky


OM vervolgt eigenaar zeilschip Amicitia om dodelijk mastongeluk

OM vervolgt eigenaar zeilschip Amicitia om dodelijk mastongeluk
25-09-2018 12:31 | Binnenland | auteur ANP

LEEUWARDEN - De eigenaar en schipper van het zeilschip de Amicitia wordt vervolgd voor dood door schuld. In 2016 brak bij Harlingen een mast van de historische tweemaster af waardoor drie passagiers om het leven kwamen. Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt de 53-jarige man dat hij nalatig is geweest met het onderhoud.

Uit onderzoek is volgens het OM gebleken dat het ongeval is veroorzaakt door houtrot aan de voorste mast, waardoor die afbrak. De mast en de tuigage vielen op de drie slachtoffers, drie mannen uit Duitsland. Het traditionele zeilschip dateert van 1898.

Aan boord van het gehuurde schip waren twaalf Duitsers uit één familie en de schipper en zijn vrouw. De groep had een tripje gemaakt over de Waddenzee. Het fatale ongeval gebeurde nabij de haven van Harlingen.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft ook onderzoek gedaan naar het ongeval en nam tegelijk de zogeheten bruinevlootsector van historische schepen onder de loep. Daaruit bleek dat er in deze branche veel mis is op het gebied van kennis, onderhoud en veiligheid. Passagiers die meevaren op deze schepen, die vaak commercieel worden geëxploiteerd, zijn volgens de OVV niet veilig.

Op het bewuste schip bleek dat de mast grotendeels van binnen was doorgerot. Dat gebeurde doordat water de mast was binnengedrongen en daar niet weg kon. Het rottingsproces vond plaats in vier jaar tijd en werd niet opgemerkt door de eigenaar, onderhoudspersoneel en keuringsinstanties, aldus de OVV vorig jaar in een rapport.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,179
Diesel1,956

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions