Transport Online - TLN: Verhoging tarieven Eurovignet is onterecht

TLN: Verhoging tarieven Eurovignet is onterecht

TLN: Verhoging tarieven Eurovignet is onterecht
18-09-2018 18:50 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie [FE]

ZOETERMEER - Transport en Logistiek Nederland is niet te spreken over de verhoging van het Eurovignet voor zware vrachtwagens. Het kabinet heeft dit aangekondigd in de nieuwe Rijksbegroting. Een verlaging van de tarieven zou eerder voor de hand liggen gezien het ingeperkte wegennet.

Het Eurovignet moet in Nederland, Luxemburg, Zweden en Denemarken worden betaald voor het gebruik van de snelwegen door vrachtwagens boven de 12 ton. Het kabinet heeft met de betrokken landen afspraken gemaakt om de tarieven vanaf 1 juli volgend jaar te verhogen voor de oudere vrachtwagens (Euroklasse 4 en lager). Zo gaat het tarief van een jaarkaart voor een Euro 4-voertuig in 2019 omhoog van € 1.250 naar € 1.404. Voor een Euro 3 gaat het om een stijging van € 1.250 naar € 1.543 per jaar.

Het dagtarief wordt voor alle Eurocategorieën verhoogd van € 8 naar € 12. De wijziging van het verdrag leidt tot hogere heffingsontvangsten voor de Nederlandse overheid. Volgens de rijksbegroting belopen de meeropbrengsten € 13 miljoen in 2019 en € 31 miljoen (waarvan 8 miljoen opgebracht door Nederlandse vervoerders) in de jaren daarna. Deze worden toegevoegd aan de investeringsruimte van hoofdwegennet op het Infrastructuurfonds.

Aanpassing heffingen

TLN begrijpt de gedachte om vanwege het milieu oudere, vuilere vrachtvoertuigen zwaarder te belasten dan de schoonste typen. Maar omdat eerst Duitsland en later België het Eurovignet hebben geschrapt, is het wegennet waarop het Eurovignet geldt aanzienlijk kleiner geworden. Daarom is een verhoging van de tarieven verre van logisch. Een verlaging van de tarieven zou eerder voor de hand liggen.

TLN vindt dat aanpassing van de heffingen voor het vrachtverkeer zou moeten worden geregeld met de vrachtwagenheffing die het kabinet in 2023 wil gaan invoeren. Als het kabinet de verhoging van de Eurovignettarieven doorzet, dan zou de motorrijtuigenbelasting (MRB) voor zware vrachtwagens evenredig moeten worden verlaagd. Toen het Eurovignet in 1996 is ingevoerd, is de MRB gelijktijdig verlaagd, waardoor de inkomsten van het Rijk gelijk bleven. Dit mechanisme zou nu dus weer moeten worden toegepast.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,742
Diesel1,409

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions