Clicky


Zo'n veertig schepen liggen stil door staking in Antwerpse haven

Zo'n veertig schepen liggen stil door staking in Antwerpse haven
18-09-2018 09:44 | Buitenland | auteur ANP | Redactie Transport Online

ANTWERPEN - Zo'n drie kwart van het scheepvaartverkeer in de Antwerpse haven ligt dinsdagochtend stil door een staking van de loodsen. Volgens een woordvoerder van de haven liggen er zo'n veertig schepen stil wat goed is voor zo'n 300 uur vertraging. Ook zeventien sluizen in de Vlaamse wateren worden geblokkeerd. Ook hier liggen tientallen schepen te wachten, met name bij Gent en het Albertkanaal.

De acties worden georganiseerd door de socialistische vakbond ACOD en de christelijke vakbond ACV. De vakbonden voeren de actie uit protest tegen de beoogde hervorming van dat statuut door de Vlaamse regering. Die besloot eind juni om Vlaamse ambtenaren bij ziekte nog dertig kalenderdagen hun volledige salaris uit te betalen. Daarna vallen ze terug op 65 procent. Bovendien worden de ontslagmogelijkheden uitgebreid.

De zeeloodsen legden gisteravond het werk al neer, in de loop van de nacht en vanochtend sloten alle andere loodsen en bijhorende diensten zich bij hen aan. 

De Antwerpse haven verwacht dat de hinder in de loop van de dag nog verder zal toenemen. Er worden al schepen omgeleid naar andere havens.

De Vlaamse minister Liesbeth Homans (Binnenlands Bestuur) heeft de vakbonden uitgenodigd voor overleg dinsdagmiddag.

De Nederlandse ondernemersvereniging Evofenedex heeft nog geen verontruste geluiden gehoord van binnenvaartschippers. De belangenbehartiger voor de handel en de logistiek wijst er daarnaast op dat lang niet alle zeeloodsen in Antwerpen en Zeebrugge staken. Bovendien hebben veel schippers een bepaalde ontheffing waardoor ze zelfstandig zonder loods door de havens mogen varen.