Clicky


België levert rapper Valtònyc niet uit aan Spanje

België levert rapper Valtònyc niet uit aan Spanje
17-09-2018 10:36 | Showbizz | auteur ANP

GENT - [update 17:15 uur] Het Openbaar Ministerie in Gent tekent hoger beroep aan tegen het besluit van de rechter om de Spaanse rapper die in zijn land wordt gezocht vanwege een veroordeling voor opruiende teksten niet uit te leveren. Dat betekent dat de beslissing van de rechtbank in Gent nog niet definitief is.

De 24-jarige Valtònyc uit Mallorca werd vorig jaar in Spanje jaar veroordeeld tot 3,5 jaar celstraf wegens zijn teksten. De rapper, wiens echte naam Josep Miquel Arenas luidt, vluchtte vervolgens naar België.

Valtònyc had in zijn nummers onder meer opgeroepen de zomerresidentie van de koninklijke familie gewapenderhand te bezetten. Een Spaans hof veroordeelde hem voor verheerlijking van terrorisme, provocatie van het koningshuis en doodsbedreiging van politici. Het vonnis werd begin dit jaar bevestigd door het Spaanse hooggerechtshof.

Vrijheid van meningsuiting

De raadkamer in Gent oordeelde volgens Valtònycs advocaat echter dat geen sprake is van terrorisme, belediging van het koningshuis of bedreigingen. Het OM wil dat nu voorleggen aan een hogere rechter.

De rapper meldde zich eerder dit jaar bij de Belgische politie nadat de Spaanse autoriteiten een Europees aanhoudingsbevel hadden uitgevaardigd. Hij is wel gewoon op vrije voeten. Valtònyc beroept zich op de (artistieke) vrijheid van meningsuiting.