Transport Online - Politie en vakbonden bereiken cao-akkoord

Politie en vakbonden bereiken cao-akkoord

Politie en vakbonden bereiken cao-akkoord
14-09-2018 12:15 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - De politie krijgt er de komende drie jaar tijd ruim 8 procent salaris bij en daarbij twee keer een uitkering van 400 euro, in 2018 en 2019. Dat staat in het onderhandelingsresultaat dat de politiebonden hebben bereikt met minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en de korpsleiding.

In de afspraken staat ook dat de werkdruk van agenten wordt aangepakt, onder meer door meer mensen aan te nemen. Het herstelplan dat de politiebonden hebben opgesteld, is daarbij het uitgangspunt, melden de bonden. De flexibilisering die de korpsleiding wilde doorvoeren, is van tafel. Dat betekent dat het mogelijk blijft dat mensen vier keer negen uur werken per week. Politiemensen krijgen ook meer zeggenschap over hun rooster en meer duidelijkheid over doorstroom naar hogere functies.

Volgens ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp is het merendeel van de 33 punten in het door de bonden ingebrachte herstelplan gehonoreerd. De wens was om 2000 extra rechercheurs erbij te krijgen, maar dat bleek volgens hem niet te realiseren. De bonden gaan binnenkort met de minister om tafel om te kijken of er vijfhonderd rechercheurs per jaar bij kunnen, vanaf 2019. "We weten niet of dat gaat lukken'', aldus de ACP-voorman.

NPB-voorzitter Jan Struijs benadrukte dat de acties zijn opgeschort en dus zeker nog niet definitief van de baan zijn. Het onderhandelingsresultaat wordt de komende drie weken voorgelegd aan de achterban en als die geen groen licht geeft, dan kunnen er weer acties komen. De draaiboeken hiervoor blijven op tafel, zeiden de bonden in een toelichting.

Volgens Struijs lopen de gesprekken nog stroef over de aow en de pensioenen. Daar is nog geen duidelijkheid over. Bovendien zijn er volgens Van de Kamp nog geen afspraken gemaakt over eerder stoppen met werken van oudere politiemensen.

De bonden zagen vanaf donderdagmiddag "licht aan het eind van de tunnel bij de onderhandelingen''. "We zagen de werkgever steeds meer opschuiven naarmate het kort geding dichterbij kwam.'' Volgens Struijs heeft het vertrouwen van de politiemensen in korpschef Erik Akerboom mede door de slepende onderhandelingen een flinke knauw gekregen. "Hij moet de eerste stap zetten om weer in gesprek te gaan met agenten.''Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,659
Diesel1,304

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions