Eurovisiesongfestival in Tel Aviv

Eurovisiesongfestival in Tel Aviv
13-09-2018 13:34 | Showbizz | auteur ANP

TEL AVIV - Het Eurovisiesongfestival 2019 wordt niet in Jeruzalem maar Tel Aviv gehouden. Dit hebben de Israëlische autoriteiten donderdag bekendgemaakt na maanden van gesteggel over in welke stad het festival zou komen.

Zo heeft een ultra-orthodoxe minister zijn collega's die het festival regelen, een bezorgde brief geschreven. Hij vindt dat onder geen beding in Jeruzalem mag worden afgeweken van de strenge joodse wetten over de religieuze rustdag sabbat. De finale van het songfestival is zaterdagavond en de voorbereidingen en repetities daarvoor zouden dus tijdens de sabbat vallen.

De Europese Omroepunie (EBU) die over het songfestival gaat, heeft eerder deze maand van de Israëlische premier Netanyahu schriftelijke garanties geëist over het festival, berichtte de krant Haaretz. De EBU eiste dat de deelnemers ongeacht hun politieke inzichten mogen komen en dat ze op zaterdag een generale repetitie kunnen houden. Ook moeten alle journalisten die het festival verslaan, worden toegelaten. Voorts wilde de EBU dat deelnemers en verslaggevers zich vrij in Israël kunnen bewegen.

De Israëlische minister van Openbare Veiligheid, Gilad Erdan, is razend over de eisen. Hij heeft er bij premier Netanyahu op aangedrongen ze af te wijzen. Volgens Erdan heeft de EBU niets te maken met hoe Israël zijn veiligheid waarborgt en "het land hoeft niemand toe te laten die de hele dag bezig is Israël schade te berokkenen''. Volgens de EBU wordt er niks abnormaals van Israël verwacht en moeten alle landen waar het Eurovisiesongfestival is, aan dergelijke eisen voldoen.

De sabbat en de eisen van EBU zijn niet de enige twistpunten over het songfestival. Er is opgeroepen tot een boycot van het festival vanwege de Israëlische bezetting van Palestijns land en de onderdrukking van Palestijnen. Voorts heeft de Israëlische publieke omroep KAN recentelijk vergeefs bij de regering aangeklopt voor meer geld voor de organisatie van het evenement. Na lang touwtrekken heeft de KAN wel een lening van bijna 12 miljoen euro gekregen. Als alles nu goed gaat, is de finale van het Eurovisiesongfestival op 18 mei.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden