Clicky


Eisen tot negen jaar cel in helikopterzaak

Eisen tot negen jaar cel in helikopterzaak
12-09-2018 12:30 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag tegen negen mannen gevangenisstraffen van drie tot negen jaar cel geëist. De groep wordt ervan verdacht een bevrijdingspoging met een helikopter op touw te hebben gezet uit de gevangenis van Roermond. De politie kreeg tijdig lucht van de zaak en wist de actie te verijdelen. Volgens het OM hebben de verdachten blijk gegeven van "een totaal gebrek aan respect voor de rechtsorde."

De man die wilde ontsnappen was Benaouf A., veroordeeld voor een liquidatie van een crimineel in Antwerpen. Hij beschikte over meerdere mobiele telefoons in zijn cel en voorzag zijn handlangers buiten van informatie over de gevangenis. Hij is overgeplaatst naar de zwaarbewaakte EBI in Vught.

De verdachten beschikten over snelle (gestolen) auto’s en zware wapens. De politie greep op de dag van de voorgenomen ontsnapping, 11 oktober, op diverse plaatsen in. Na een wilde achtervolging werd een te voet vluchtende verdachte doodgeschoten.

De groep mannen is volgens het OM al in augustus begonnen met de voorbereiding. "Grondig en professioneel", zo omschreef de officier van justitie de aanpak. Voor het besturen van de gehuurde helikopter was een 54-jarige Colombiaan ingevlogen. Hij heeft als enige verklaringen afgelegd. Hij zou 100.000 euro krijgen voor zijn medewerking.

De groep bestaat overwegend uit twintigers. De officier: "Het baart grote zorgen dat zulke jonge jongens - kennelijk uit het niets - bereid en in staat zijn mee te werken aan een levensgevaarlijk misdrijf."

Eén verdachte, de 39-jarige Abdel L., meldde zich een week geleden bij de politie. Hij werd internationaal gezocht en was een vriend van Benaouf A. Het OM ziet hem als de leider van de bevrijdingsoperatie. Hij hoorde dan ook, evenals twee andere organisatoren, de hoogste straf tegen zich eisen.

De verdachten gingen "met schijnbaar gemak en brutaliteit" te werk, aldus het OM. Niemand, behalve de piloot, heeft iets willen verklaren dan wel spijt betuigd. "Dit doet vrezen voor de toekomst."

De rechtbank sluit het onderzoek pas later en doet uitspraak op 12 november.