Clicky


Trailerbouwer Broshuis viel niets te verwijten na dodelijk bedrijfsongeval

Trailerbouwer Broshuis viel niets te verwijten na dodelijk bedrijfsongeval
11-09-2018 09:44 | Ongevallen | auteur Redactie [FE]

KAMPEN - Op 17 maart 2016 kwam een 29-jarige man uit Kampen om het leven bij een bedrijfsongeval bij trailerbouwer Broshuis. De man kwam onder het voorste gedeelte van een oplegger terecht. De rechter oordeelde gisteren, 10 september 2018, dat Broshuis niets valt te verwijten.

Tijdens werkzaamheden aan de hydraulische nek van een oplegger ging het goed mis. De nek werd met de rechter cilinder iets opgebeurd zodat de stut, die ter veiligheid was aangebracht, verwijderd kon worden. Direct nadat de stut verwijderd was en de nek nog iets omhoog stond, merkte een medewerker op dat zich nog uitlijnborden en uitlijngereedschap onder de nek bevonden. Deze medewerker kroop onder de nek om de spullen te pakken.

Op het moment dat het slachtoffer zich onder de nek begaf, viel de druk uit de rechter cilinder weg en heeft de borgingsconstructie de val van de nek vervolgens niet gebroken. De nek is daardoor met zijn volle gewicht op het slachtoffer gevallen waardoor hij ter plekke is komen te overlijden.

Volgens de rechter kan Broshuis geen nalatigheid worden verweten omdat tot kort voor het ongeval gebruik is gemaakt van de stutten. Daarnaast wist het personeel van de veiligheidsvoorschriften om stutten te gebruiken tijdens werkzaamheden aan de nek van de trailer. Broshuis wordt daarom dan ook vrij gesproken van het feit dat het in strijd metd e Arboregels gehandeld zou hebben.

In 2012 viel bij Broshuis ook een dode bij een bedrijfsongeval. Bij een rechtszaak die daar op volgde werd het bedrijf nalatigheid verweten en kreeg het een boete van 6.000 euro.