Clicky


Oranje verliest met 2-1 van wereldkampioen Frankrijk

Oranje verliest met 2-1 van wereldkampioen Frankrijk
09-09-2018 23:02 | Sport | auteur ANP

SAINT-DENIS - Heel even leek een stunt van het Nederlands elftal in het Stade de France in de maak. De ploeg van bondscoach maakte het Frankrijk moeilijk, maar moest toch buigen voor de ploeg die twee maanden geleden de wereldtitel veroverde. Olivier Giroud zorgde er een kwartier voor tijd voor dat Oranje de eerste wedstrijd in de nieuwe Nations League verloor: 2-1.

Ruim een jaar na de onthutsende aftocht voor de WK-kwalificatie in hetzelfde stadion (4-0) probeerde Oranje de Fransen in toom te houden door de ruimtes zo klein mogelijk te houden. Dat lukte aardig en in de tweede helft voerde de ploeg van Koeman zelfs gedurende een paar minuten de boventoon. Het bleek echter niet genoeg om een resultaat mee te nemen uit het onderkomen van de wereldkampioen.

Op het middenveld mocht Frenkie de Jong voor het eerst starten, drie dagen nadat hij als debuterende invaller tegen Peru (2-1) zo'n sterke indruk had gemaakt. De 21-jarige Ajacied toonde ook in het uitverkochte Stade de France lef aan de bal. De ploeg van Koeman gaf weinig kansen weg, maar deed in de veertiende minuut wel de openingstreffer cadeau. Quincy Promes kopte een wild weggeschoten bal van Daley Blind zomaar terug, zo in de voeten van Blaise Matuidi. De middenvelder vond voor het doel Kylian Mbappé, die de 1-0 binnentikte.

Veredeld trainingspartijtje

Lang leek het een veredeld trainingspartijtje voor Frankrijk, dat heerste op het veld en de bal soepel liet rondgaan. Het Nederlands elftal bleef echter overeind en kreeg in de loop van de tweede helft steeds meer grip op de wedstrijd. Georginio Wijnaldum verzuimde in de 66e minuut de bal breed te leggen op de volledig vrijstaande Memphis Depay, maar in de daaropvolgende aanval was het wel raak. Ryan Babel tikte een voorzet van Kenny Tete in en even leek zelfs meer mogelijk voor Oranje, dat via Depay een kans kreeg op de 1-2.

Opgehitst door het 'Allez les Bleus' vanaf de tribune zette Frankrijk daarna echter weer aan. Giroud, de spits die op het WK droog bleef staan, schoot in de 75e minuut een voorzet van de ingevallen Benjamin Mendy uit de lucht langs Jasper Cillessen: 2-1.