Transport Online - Lili en Howick zijn vannacht weggelopen

Lili en Howick zijn vannacht weggelopen

Lili en Howick zijn vannacht weggelopen
08-09-2018 08:55 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - De kinderen Lili en Howick zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag weggelopen bij hun pleeggezin. Het ministerie van Justitie en Veiligheid weet niet waar ze op dit moment zijn. De politie is naar de kinderen op zoek, aldus een woordvoerder. Vermoedelijk willen de twee door weg te lopen, ontkomen aan hun uitzetting.

Voogdijinstelling Nidos zegt verrast te zijn door de actie van Lili (12) en Howick (13). "We weten niet waar ze zijn. Het ligt nu in de handen van de politie'', aldus een woordvoerster. Volgens het Nidos was het de bedoeling dat het tweetal aan het einde van de ochtend uit Nederland zou vertrekken.

Vrijdag wees de voorzieningenrechter in Amsterdam de verzoeken die waren ingediend af, omdat er geen redenen zijn waarom de uitzetting naar Armenië niet kan doorgaan. Volgens de rechter zijn goede afspraken gemaakt over onderdak, scholing en geld. De advocaten hadden het verzoek bij de rechtbank ingediend omdat het niet goed zou gaan met hun moeder, die daardoor niet voor ze zou kunnen zorgen. Volgens hen was er sprake van nieuwe informatie die het noodzakelijk maakt de uitzetting voorlopig uit te stellen. De rechter ging daar niet in mee.

Het kabinet liet vrijdag eerder al weten vast te houden aan de uitzetting van de kinderen. Na de uitspraak van de rechtbank liet een woordvoerder van staatssecretaris Frank Harbers weten dat hij kennis had genomen van de uitspraak en dat op grond daarvan het vertrek naar Armenië verder in gang zou worden gezet.

Op social media is ophef ontstaan over het feit dat premier Mark Rutte en vicepremier Hugo de Jonge bij het concert van Anouk op het strand van Scheveningen waren, terwijl Lili en Howick wachtten op de uitspraak van de rechtbank. De Jonge twitterde een vrolijke foto van hem met Rutte bij het concert. Ook minister Bruno Bruins van Medische Zorg was erbij in Scheveningen.

"Terwijl de rechter beslist dat twee kinderen mogen worden uitgezet (het hoeft niet) zijn kabinetsleden een feestje aan het vieren'', schrijft een boze twitteraar. Ook zaterdag gaan er op Twitter veel berichten rond van mensen die onder anderen Rutte oproepen om de broer en zus in Nederland te laten blijven.NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,651
Diesel1,276

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions