Clicky

 
Transport Online - Schippers kunnen weg uit haven Deventer

Schippers kunnen weg uit haven Deventer

Schippers kunnen weg uit haven Deventer
06-09-2018 09:47 | Algemeen | auteur ANP

DEVENTER - De schippers die sinds 6 augustus de haven van Deventer niet konden verlaten wegens de lage waterstand, mogen donderdag weer uitvaren. De gemeente stelt een zogenoemd noodschutregime in. Scheepvaart op de IJssel wordt tegengehouden totdat alle binnenvaartschepen uit de haven zijn. Het vertrek duurt ongeveer een uur per schip, aldus de gemeente.

Door de extreem lage waterstand in de IJssel ontstond ruim vier weken geleden teveel verschil tussen de waterstand in de haven en die van de rivier. De sluisdeuren dreigden het te begeven door de grote waterdruk en moesten gesloten worden. Deventer waarschuwde alle schippers in de haven, maar vijf van hen waren niet op tijd weg en zaten sindsdien opgesloten.

Het is een meevaller voor de ingesloten schippers dat zij donderdag kunnen vertrekken. Oorspronkelijk was berekend dat de IJssel daarvoor een waterstand van 1,22 meter boven NAP moest hebben bereikt, maar zover is het nog lang niet. Een herkeuring van de sluisdeuren wees vrijdag uit dat ze al bij een waterstand van 1,06 meter boven NAP kunnen worden gebruikt.

Schepen op de IJssel trekken door hun zuigkracht het waterpeil bij de sluisdeuren ongeveer 25 centimeter naar beneden. Door de scheepvaart donderdag stil te leggen blijft het water bij de deuren hoger staan. Als de schippers in de haven uiterst langzaam en nauwkeurig varen is de waterstand nu voldoende om uit de haven te komen, zegt de gemeente.

Het noodschutregime geldt alleen om de ingesloten schippers te laten uitvaren. De haven kan nog niet gebruikt worden voor de gewone bevoorrading van bedrijven.

Foto's

 • J.Roeland
  NOVA CURA
 • J.Roeland
  ALFA-NERO
 • J.Roeland
  LA QUATRA
 • J.Roeland
  ANCOLIA

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,986
Diesel1,890

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden