Clicky


Weer flinke stijging consumentenprijzen

Weer flinke stijging consumentenprijzen
06-09-2018 09:22 | Financieel | auteur ANP

DEN HAAG - Nederlandse consumenten betaalden in augustus 2,3 procent meer voor goederen en diensten dan een jaar eerder. Dat is de grootste stijging in bijna vijf jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In juli gingen de prijzen op jaarbasis nog met 2,1 procent omhoog.

De consumentenprijsindex is een belangrijke indicator van inflatie, maar is niet hetzelfde. De index geeft de prijsontwikkeling weer van een pakket goederen en diensten, zoals dagelijkse boodschappen, kleding, benzine, huur en verzekeringspremies. Inflatie is breder, want bijvoorbeeld ook industriële producten, aandelen en grondstoffen veranderen van prijs.

Een belangrijk deel van de stijging is volgens het statistiekbureau toe te schrijven aan de prijsontwikkeling van kleding en voedingsmiddelen. Naast de consumentenprijsindex berekende het CBS ook de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex, waarbij geen rekening wordt gehouden met bepaalde woonkosten. Volgens deze methode stegen de prijzen in Nederland 2,1 procent, tegen 1,9 procent in juni. Dat is iets meer dan in de eurozone als geheel, waar de consumentenprijzen in augustus met gemiddeld 2 procent omhoog gingen.