Odfjell vraagt rechter minder aansprakelijkheid voor lekkende tanker

Odfjell vraagt rechter minder aansprakelijkheid voor lekkende tanker
05-09-2018 16:55 | Aanvaringen | auteur ANP

ROTTERDAM - De eigenaar van de olietanker Bow Jubail, die door een aanvaring in de Rotterdamse haven in juni een groot olielek veroorzaakte, wil dat de aansprakelijkheid daarvoor wordt beperkt. De reder heeft daartoe een verzoek ingediend bij de rechtbank, die zich daar eind deze maand over buigt.

Het tankschip van het Noorse bedrijf Odfjell was ongeladen, maar zat wel vol stookolie voor de eigen aandrijving. Nadat het tegen een steiger was gebotst in de 3e Petroleumhaven stroomde 200 ton olie het water in. Vele honderden vogels, vooral zwanen, raakten daarmee besmeurd.

Als de rechtbank het verzoek toewijst, wil de eigenaar een geldbedrag storten in een speciaal fonds. Na benoeming van een rechter-commissaris en een vereffenaar kunnen schuldeisers hun schade door het olielek verhalen.

Het Havenbedrijf in Rotterdam stelde Odfjell kort na het incident aansprakelijk. De Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzoekt de aanvaring. Daarbij wordt zowel naar de oorzaak van de botsing gekeken als naar de maatregelen die daarna zijn genomen om de milieuschade te beperken.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,772
Diesel1,471

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden