Clicky


Verdachten in beeld voor moordpoging Skripals

Verdachten in beeld voor moordpoging Skripals
05-09-2018 13:29 | Buitenland | auteur ANP/RTR

LONDEN - De Britse justitie verdenkt twee Russen er van dat ze hebben geprobeerd om de voormalige dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia te vermoorden. De twee werden vergiftigd met het gifgas novitsjok in de plaats Salisbury. Ze overleefden het ternauwernood.

Justitie zegt voldoende bewijs te hebben tegen de twee Russen van wie de namen woensdag werden bekendgemaakt: Alexander Petrov en Ruslan Borisjov. De twee bevinden zich in Rusland en zijn door de Britten in staat van beschuldiging gesteld voor poging tot moord op de vader en dochter.

Volgens de chef van de Britse antiterreurpolitie kwamen de Russen waarschijnlijk onder valse namen op 2 maart naar Groot-Brittannië en reisden zij op 4 maart terug naar Rusland. De Skripals werden op zondag 4 maart bewusteloos aangetroffen bij een winkelcentrum in Salisbury.

Volgens de antiterreurpolitie zijn in de hotelkamer van de Russen sporen ontdekt van het middel novitsjok, een chemische verbinding die dateert uit het Sovjet-tijdperk. De twee zijn rond de veertig jaar oud en hadden authentieke Russische paspoorten bij zich.

Londen heeft Rusland al eerder beschuldigd van betrokkenheid bij de moordaanslag. Moskou heeft dat steeds ontkend. Er is een Europees arrestatiebevel voor de twee Russen uitgegaan. Groot-Brittannië gaat niet om uitlevering vragen omdat de Russische wet uitlevering van onderdanen niet toestaat.