SP: bootvluchtelingen zo mogelijk terugsturen

SP: bootvluchtelingen zo mogelijk terugsturen
04-09-2018 11:26 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Ook de SP wil bekijken of migranten die naar Europa willen, naar Afrika kunnen worden teruggestuurd. Daar zouden ze dan terecht moeten kunnen in "regionale opvang- en aanmeldcentra'', die dan wel aan "onze standaarden'' moeten voldoen, zegt SP-leider Lilian Marijnissen.

Marijnissen zei begin dit jaar al dat haar partij niet principieel op zogeheten 'vluchtelingendeals' met Afrikaanse landen tegen is. Nu bepleit ze ook onderzoek naar de mogelijkheden daarvan. De koers van de SP "verschilt daarmee misschien niet zoveel van die van het kabinet'', geeft Marijnissen toe bij een spreekbeurt in het Haagse perscentrum Nieuwspoort vanwege de terugkeer van de Tweede Kamer van zomerreces. Wel wil de SP meer werk maken van bijvoorbeeld eerlijker internationale handel, zodat niet-Europeanen ook in eigen land een bestaan kunnen opbouwen en minder vaak voor de gevaarlijke reis naar welvarend Europa kiezen.

Binnen de SP is al jaren discussie over het vluchtelingenvraagstuk. Prominente SP'ers als Sadet Karabulut en voorheen Sharon Gesthuizen zijn juist huiverig voor het weren en terugsturen van migranten.

Er moet hoe dan ook iets veranderen aan het asielbeleid, vindt Marijnissen. De migratieroute over de Middellandse Zee is immers "een van de dodelijkste ter wereld. Daarom kiezen wij voor een rechtvaardig en beheersbaar migratiebeleid.'' De doorgaans eurosceptische SP verwacht op dit terrein veel van Europese samenwerking.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,768
Diesel1,469

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden