Clicky


Air France-KLM zakt opnieuw op Damrak

Air France-KLM zakt opnieuw op Damrak
31-08-2018 13:36 | Algemeen | auteur ANP

AMSTERDAM - Het aandeel Air France-KLM is vrijdag verder weggezakt op de Amsterdamse beurs na de koersval een dag eerder. Ook vastgoedbedrijf Eurocommercial Properties werd van de hand gedaan na publicatie van de resultaten. De vrees voor een verdere escalatie van het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China zorgde verder voor een negatieve stemming op de Europese beurzen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,7 procent lager op 559,51 punten. De MidKap daalde 0,4 procent tot 790,79 punten. De beursgraadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt verloren tot 1 procent.

Donald Trump lijkt niet van plan zijn toon te matigen in de handelsstrijd met China. De Amerikaanse president dreigde eerder al voor nog eens 200 miljard dollar aan heffingen op Chinese producten op te leggen. Volgens ingewijden zou die maatregel al volgende week in werking kunnen treden.

Staartgroep

In de MidKap behoorde Air France-KLM tot de staartgroep met een min van 5,7 procent. Kepler Cheuvreux verlaagde het advies voor de luchtvaartcombinatie. Het aandeel zakte een dag eerder al ruim 7 procent na nieuwe stakingsdreigingen bij Air France.

Eurocommercial Properties was de grootste daler bij de middelgrote fondsen, met een verlies van 5,7 procent. Beursintermediair Flow Traders ging aan kop met een plus van 2,6 procent. Kunstmestproducent OCI steeg 0,7 procent na een handelsupdate.

Stijgers

Industrieel toeleverancier Aalberts Industries sloot de rij in de AEX met een verlies van 1,5 procent. De stijgers werden aangevoerd door Gemalto (plus 0,8 procent). Volgens de digitaal beveiliger, die wordt overgenomen door het Franse technologiebedrijf Thales, lagen de resultaten in de eerste jaarhelft in lijn met de verwachtingen.

De Europese autofabrikanten stonden onder druk nadat Trump het aanbod van de Europese Unie om alle tarieven voor auto's te schrappen had verworpen. Volgens de Amerikaanse president was het aanbod "niet goed genoeg". BMW, Daimler en Volkswagen verloren meer dan 1 procent.

Koerssprong

Whitbread maakte een koerssprong van ruim 16 procent in Londen. De Amerikaanse frisdrankproducent Coca-Cola koopt de Britse koffieketen Costa van de hotel-, coffeeshop- en restauranteigenaar. De deal heeft een waarde van bijna 4,4 miljard euro.

De euro was 1,1669 dollar waard, tegen 1,1647 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,7 procent goedkoper op 69,79 dollar. De prijs van Brentolie daalde 0,9 procent tot 77,09 dollar per vat.