Clicky


 


Europese Commissie wil af van verzetten klok

Europese Commissie wil af van verzetten klok
31-08-2018 10:18 | Buitenland | auteur ANP/DPA

BERLIJN - De Europese Commissie stelt voor binnen de EU een einde te maken aan het halfjaarlijkse klokverzetten, eind maart en eind oktober. Brussel komt binnenkort met een voorstel om de zomertijdregeling aan te passen. Een woordvoerder wilde niet zeggen of de commissie zal voorstellen om de zomertijd permanent in te voeren. Dat zouden lidstaten zelf kunnen beslissen.

De voorzitter van het dagelijks bestuur van de EU, Jean-Claude Juncker, had het voorstel in een interview met de Duitse zender ZDF al aangekondigd. "De mensen willen het, wij doen het'', aldus Juncker. Aanleiding is een enquête van de commissie onder Europeanen over het zomertijdsysteem. 84 procent van de deelnemers heeft genoeg van de klok in maart vooruit moeten zetten en in oktober weer terug. Volgens de woordvoerder heeft de commissie nog zeker vijftien dagen nodig om de resultaten van de enquête te analyseren.

Als het voorstel wordt ingediend moet het worden goedgekeurd door zowel de lidstaten als het EU-parlement. De commissie heeft eerder gezegd dat het praktischer is als álle lidstaten hetzij halfjaarlijks tegelijk de klok verzetten, hetzij dat allemaal niet doen. Volgens de woordvoerder zou het ,,verrassend'' zijn als de lidstaten nu voor afzonderlijke zomertijdregelingen zouden kiezen.

Er bestaan, los van de zomertijdregeling, overigens al verschillende tijdzones in de EU die geografisch bepaald zijn. Zo is het een uur vroeger in Londen dan in Amsterdam, en een uur later in Athene.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,285
Diesel2,103

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions