Vrachtwagenchauffeurs wordt nog steeds toiletgebruik geweigerd bij veel Britse bedrijven

Vrachtwagenchauffeurs wordt nog steeds toiletgebruik geweigerd bij veel Britse bedrijven
30-08-2018 13:57 | Buitenland | auteur Redactie [FE]

LONDEN - Rod McKenzie, managing director bij de Road Haulage Association (RHA) in Groot-Brittannië luidt opnieuw de noodklok over het weigeren van toiletgebruik door vrachtwagenchauffeurs bij Britse bedrijven.

"Het gaat al tijden als volgt; medewerkers van bedrijven als John Lewis, Boots, Dnata weigeren een bezoekende vrachtwagenchauffeur het toilet te gebruiken. Wij klagen. We wijzen ze op de gezondheids- en veiligheidsregeles hierover. Het bedrijf verontschuldigt zich. Er volgt een wijzigingsbeleid en vervolgens gebeurt het weer ergens anders."

"Laten we voor eens en voor altijd duidelijk zijn: dit is verkeerd en onverdedigbaar. Naar het toilet gaan is een fundamenteel mensenrecht. Er is geen enkel excuus voor te bedenken", aldus McKenzie.

Toegang krijgen tot eeen toilet is een dagelijks probleem voor chauffeurs in Groot-Brittannië, of het nu onderweg is of bij bedrijven en depots. "En dat klopt niet!", gaat McKenzie verder. "Er is een wettelijke verplichting om bezoekende chauffeurs toegang te verleven tot toiletten en wasfaciliteiten op grond van de 'Workplace Regulations 1992'. Voor vrouwelijke vrachtwagenchauffeurs moet er een afzonderlijke bepaling worden gemaakt vinden wij."

Chauffeurs die worden geweigerd kunnen een klacht indienen bij de Health and Safety Executive, die de zaak onderzoekt. Er is ook een Facebookpagina genaamd Truckers Toilets UK waar informatie en tips kunnen worden uitgewisseld.

De RHA gaat na een klacht in gesprek met het betrokken bedrijf. "En wij zijn niet onder de indruk van het argument dat wij van sommigen hebben gehoord: dat vrachtwagenchauffeurs er "een puinhoop van maken". Als dat zo is, dan moeten ze daar een klacht over indienen."

"Het is toch schandalig dat chauffeurs die parkeerplaatsen gebruiken of even langs de weg plassen hiervoor een hoge boete krijgen terwijl zij overal geweigerd worden en er onvoldoende voorzieningen zijn onderweg."

"Dit doet geen recht aan onze hard werkende vrachtwagenchauffeurs en is niet de manier hoe bedrijven zich horen te gedragen. Ook chauffeurs verdienen het om normaal, met voldoende privacy, veiligheid en waardigheid, gebruik te maken van een toilet. Het is gewoon ongezond om je toiletbezoek uit te stellen. Het kan darmproblemen en nierstenen veroorzaken", besluit McKenzie.


Ervaringen gezocht

Hoe is jouw ervaring als vrachtwagenchauffeur in Nederland? Is jou wel eens toiletbezoek geweigerd? Wij willen graag inventariseren hoe het bij Nederlandse bedrijven gesteld is op dit vlak. Stuur je reactie voorzien van je naam en leeftijd naar: redactie@transport-online.nlNIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,786
Diesel1,476

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden