Clicky


Man vast om voorbereiden terreur tegen moslims

Man vast om voorbereiden terreur tegen moslims
29-08-2018 14:05 | Binnenland | auteur ANP

ZUTPHEN - Het Openbaar Ministerie verdenkt een 43-jarige man uit de Gelderse gemeente Lingewaard van het voorbereiden van "een geweldsmisdrijf met een terroristisch oogmerk'' tegen moslims. Hij werd al op 23 mei aangehouden, maar justitie maakte dat pas woensdag bekend. De verdachte moet volgende week vrijdag voor de rechtbank in Zutphen verschijnen.

Bij doorzoeking van zijn woning vond de politie een alarmpistool en "een groot aantal'' kogels. Er zijn tot nog toe geen aanwijzingen gevonden die erop wijzen dat hij al een concreet plan voor een aanslag had bedacht.

Het onderzoek begon toen informatie binnenkwam waaruit zou blijken dat de man "geweld tegen moslims gerechtvaardigd achtte en handelingen zou verrichten om daartoe over te gaan''. Ook zou hij mogelijk over explosieven beschikken, maar die werden niet gevonden.

Na de aanhouding is onder meer onderzoek gedaan naar de psychische gesteldheid van de verdachte. De zitting volgende week is een zogeheten pro forma-zitting. Daarin wordt de stand van zaken in de onderzoeken besproken.