Transport Online - CDA: 'Zet vaart achter zelfrijdende voertuigen'

CDA: 'Zet vaart achter zelfrijdende voertuigen'

CDA: 'Zet vaart achter zelfrijdende voertuigen'
29-08-2018 11:26 | Politiek | auteur Redactie [FE]

BRUSSEL - Europarlementariër Wim van de Camp (CDA) heeft vandaag zijn rapport gepresenteerd over zelfrijdende voertuigen in de Transportcommissie van het Europees Parlement. Van de Camp: "Technologische ontwikkelingen staan op het punt radicale veranderingen in het verkeer en in het transport mogelijk te maken. Deze veranderingen kunnen oplossingen bieden om het verkeer schoner, veiliger en toegankelijker te maken voor ouderen bijvoorbeeld. Zo worden steeds geavanceerdere vormen van rijhulpmiddelen straks standaard in alle auto's ingebouwd. Hiermee kunnen we de verkeersveiligheid verbeteren, het overgrote deel van de ongelukken op de weg komt voort uit menselijke fouten."

Het is van groot belang dat de EU het voortouw houdt in het ontwikkelen van de goede mix van investeringen en wetgeving die de veranderingen op de weg in goede banen leidt. "Bij een auto- of motorvakantie in Europa heb je nu al te maken met verschillende tolstickers, veiligheidseisen en verkeersregels onderweg. Laten we voorkomen dat een zelfrijdende auto straks ook bij elke landsgrens nieuwe software moet installeren. We hebben er niets aan als alle 28 landen hun eigen korte termijn economische belangen gaan najagen terwijl er veel grotere uitdagingen spelen in de toekomst", aldus Van der Camp.

“Daarom moeten we nu alvast de Europese spelregels met elkaar afspreken. Alleen dan kunnen we concurreren met de bedrijven in China en de VS. Onze autobouwers moeten meedoen in de wedloop voor de industriestandaard van de toekomst.”

De technologische ontwikkeling moet ook aangepast worden aan de menselijke maat. "Er zijn niet alleen aansprakelijkheidsvragen die opgelost moeten worden, er zijn ook fundamentele ethische vragen over de relatie tussen mens en machine. Mensen moeten altijd in staat blijven de controle terug te nemen van de machine. Dat geldt niet alleen voor de zelfrijdende auto's of vrachtwagens maar ook voor schepen of metro's die zonder bestuurder onderweg zijn. Mensen moeten ook van jongs af aan voorbereid worden op de omgang met deze technologie en het zal bijvoorbeeld ook een vast onderdeel moeten worden van de rijexamens voor auto's en vrachtwagens."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,829
Diesel1,499

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions