Ryanair mag 'vreemde' bondsleden niet weren

Ryanair mag 'vreemde' bondsleden niet weren
27-08-2018 15:58 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP

HAARLEM - Ryanair mag bij cao-gesprekken met de pilotenbond VNV niet langer onderhandelaars weigeren omdat zij voor een andere luchtvaartmaatschappij werken. Dat heeft de rechter in Haarlem in een kort geding beslist.

Ryanair weert VNV-leden van andere maatschappijen van de onderhandelingstafel, omdat het risico op het lekken van concurrentiegevoelige informatie volgens de prijsvechter te groot zou zijn. De VNV wilde bij de onderhandelingen met Ryanair juist profiteren van de ervaring die leden met andere werkgevers hebben opgedaan bij cao-gesprekken.

De rechter ging niet mee in het verweer van Ryanair. De luchtvaartmaatschappij heeft tijdens onderhandelingen zelf controle over de informatie die ze prijs wil geven, dus is het volgens de rechter niet waarschijnlijk dat bedrijfsgeheimen op straat komen te liggen. Daarnaast weegt de vrijheid bij cao-onderhandelingen zwaarder dan de regels omtrent concurrentie waarop Ryanair zich beroept.

Geen stakingsbrekers

De uitspraak volgt op een tegeneis die VNV stelde in het kort geding waarmee Ryanair een staking van zijn Nederlandse piloten wilde voorkomen. Het kort geding was tevergeefs. Wel moet VNV stakingen voortaan minimaal 72 uur van tevoren aankondigen, maar dan mag Ryanair geen stakingsbrekers inzetten.

Aan de stakingen begin deze maand namen naast Nederlanders ook piloten uit Duitsland, Zweden, België en Ierland deel. Het personeel van Ryanair eist naast een salarisverhoging ook een betere rechtspositie en een verandering van de bedrijfscultuur.NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,767
Diesel1,453

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden