Clicky


Uitspraken over chauffeursvak door Ton Heerts vallen niet goed bij TLN

Uitspraken over chauffeursvak door Ton Heerts vallen niet goed bij TLN
27-08-2018 13:39 | Transport | auteur Redactie [FE]

AMSTERDAM - Ton Heerts, voorzitter van de MBO-raad doet vandaag een uitspraak die werkgeversorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) in het verkeerde keelgat is geschoten. In een interview in het AD over het arbeidstekort in Nederland zegt Heerts: "Tegelijkertijd komt de arbeidsmarkt momenteel tienduizend vrachtwagenchauffeurs tekort, terwijl deze banen volgens de geleerden over tien jaar weg zijn geïnnoveerd. Voor die werknemers moet nu al een plan komen. Gesubsidieerde omscholing is de sociale zekerheid van de toekomst."

TLN laat maandagochtend weten dat zijn beweringen niet kloppen: "In de sector transport en logistiek hebben we een personeelstekort, maar het cijfer van 10.000 klopt niet. Het totale tekort is onbekend. Er zijn wel schattingen en die lopen uiteen van 5.000 tot 7.000, maar een precies aantal noemen kan niet", laat TLN in een reactie weten.

Een opmerkelijke uitspraak want juist TLN communiceerde vorig jaar nog in een interview met MVO Westland dat er tegen 2020 een tekort van maar liefst 30.000 chauffeurs te verwachten is.

Ook de uitspraak dat het chauffeursvak weg geïnnoveerd zal zijn over tien jaar is volgens TLN niet waar. Willem de Vries, directeur Sectorinstituut Transport en Logistiek: "Dit is een hinderlijke uitspraak. Het klopt dat vrachtwagens technisch zeer ontwikkeld zijn. Maar zelfrijdende onbemande vrachtwagens zullen voorlopig niet op onze snelwegen rijden. In de werving van jongeren houden we er nu al rekening mee dat ze zich makkelijk kunnen aanpassen aan nieuwe technieken. En ook het vak van vrachtwagenchauffeur is zeer veranderd. Waren Nederlandse chauffeurs 30 jaar geleden nog vaak actief met internationale ritten en vaak wekenlang van huis, tegenwoordig is dat anders. Op al deze technische en sociaal-economische ontwikkelingen blijft de sector anticiperen."