Transport Online - Minister van den Nieuwenhuizen: controles weekendrust worden niet uitgebreid

Minister van den Nieuwenhuizen: controles weekendrust worden niet uitgebreid

Minister van den Nieuwenhuizen: controles weekendrust worden niet uitgebreid
24-08-2018 11:24 | Politiek | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG - In juli 2018 stelden de Kamerleden Jasper van dijk en Laçin Kamervragen naar aanleiding van een radio-uitzending van Reporter Radio getiteld "Het harde leven langs de weg". In dit programma kwamen de soms erbarmelijke omstandigheden aan bod waaronder vrachtwagenchauffeurs soms moeten werken en met name rusten.

Van den Nieuwenhuizen geeft in haar antwoorden allereerst aan dat zij het belangrijk vindt dat iedereen, dus ook vrachtwagenchauffeurs, onder gezonde en veilige arbeidsomstandigheden werken en dat er sprake is van gelijk werk en gelijk loon.

Op de vraag of zij ook vindt dat er te weinig gecontroleerd wordt op de 45 uur weekendrust in de cabine door een capaciteitstekort bij de ILT antwoord zij ontkennend. Volgens de minister wordt er gericht gecontroleerd op parkeerplaatsen waar de meeste overlast is. "Op deze manier wordt de beschikbare capaciteit zo effectief mogelijk ingezet", aldus de minister.

Volgens cijfers in de antwoorden van de minister zijn er sinds februari dit jaar 490 vrachtwagenchauffeurs gecontroleerd en 119 boeterapporten opgesteld. In de eerste zes maanden van 2018 waren dit 401 chauffeurs en 103 boetes.

Truckerhotels

De SP wil tevens weten hoe de minister denkt over de zogenaamde 'truckerhotels' en dat het woord hotel niet gebruikt zou mogen worden in deze context gezien de erbarmelijke omstandigheden: Portacabins met stapelbedden, zonder privacy, met weinig sanitaire voorzieningen en zonder fatsoenlijke ventilatie.

De minister: "De omstandigheden die worden omschreven voldoen naar onze mening niet aan het normale beeld van een hotel. Echter, 'hotel' is geen wettelijk beschermd woord. Het huisvesten van mensen in genoemde omstandigheden acht ik niet wenselijk. Bouw- en woningtoezicht van de gemeente is de aangewezen partij om hierop te controleren. Er gelden andere (bouw)eisen voor hotels en woningen."Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,671
Diesel1,307

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions