Clicky

 
Transport Online - FNV wint hoger beroep tegen Brinkman Trans Holland, ook buitenlandse chauffeurs recht op cao

FNV wint hoger beroep tegen Brinkman Trans Holland, ook buitenlandse chauffeurs recht op cao

FNV wint hoger beroep tegen Brinkman Trans Holland, ook buitenlandse chauffeurs recht op cao
23-08-2018 17:08 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

LEEUWARDEN - In een hoger beroepzaak tussen vakbond FNV en transportbedrijf Brinkman Trans Holland uit Emmen heeft het Gerechtshof Leeuwarden bepaald dat ook buitenlandse chauffeurs, die internationale ritten uitvoeren vanuit Nederland, recht hebben op de cao. "Een hele belangrijke uitspraak voor het internationale wegvervoer", zegt Edwin Atema van de FNV.

Ikea laat ritten uitvoeren door Brinkman, die vervolgens onderaannemers inzet uit Polen en Moldavië. Atema: "Ze dachten dat ze zich daarom niet hoefden te houden aan de cao en werknemersrechten en zo werkgeverslasten te ontlopen. De rechter heeft hier nu definitief een einde aan gemaakt en legt Brinkman dwangsommen tot € 100.000,- op als het de cao niet toepast."

Baanbrekende uitspraak

Al eerder won de FNV hierover een rechtzaak tegen Brinkman, maar de transporteur ging in hoger beroep. Atema: "Het is heel belangrijk dat deze baanbrekende uitspraak, nu goed gemotiveerd door het gerechtshof, overeind is blijven staan."

Het gerechtshof heeft de vordering van de FNV, om bij inhuur van charters de Nederlandse cao door te contracteren, toegewezen. De rechter verwierp de stellingen van Brinkman dat de bedrijven 'zelfstandig' zijn. Atema: "Ook de inspectie kwam eerder al tot deze conclusie in een rapport dat het businessmodel van Brinkman volledig neersabelde. De inspectie constateerde toen op grote schaal overtredingen van de rij- en rusttijden, illegale cabotage, geknoei met transportvergunningen en het laten bivakkeren van Oost-Europese chauffeurs in hun cabines."

Atema: "We hebben meer procedures lopen tegen dit soort malafide werkgevers. Ook zijn we internationaal in gesprek met opdrachtgever Ikea. Die heeft de misstanden in de sector lang ontkend, maar na vele voorbeelden konden ze dit niet volhouden. We zijn nu met de meubelgigant in gesprek, maar ze lijken een eenvoudig probleem heel ingewikkeld op te willen lossen. Het duurt allemaal veel te lang. Na deze uitspraak moet Ikea haar papieren vergezichten omzetten in concrete daden waar werknemers en eerlijke werkgevers de vruchten van plukken."

Vakbondsleden vorderden terecht achterstallig loon

Ook de vorderingen van drie vakbondsleden om achterstallig loon bleven in stand. Bij het innen van de bedragen moesten vorig jaar de deurwaarder en de politie er aan te pas komen. Het gerechtshof heeft geoordeeld dat de bedragen terecht aan de vakbondsleden zijn uitbetaald. Inmiddels hebben deze chauffeurs Brinkman ingeruild voor eerlijke werkgevers.

Atema: "Door bedrijven als Brinkman Trans Holland zijn de arbeidsvoorwaarden in de sector naar beneden gezakt en daarmee het vak onaantrekkelijk geworden. Daarvan plukt de sector nu de wrange vruchten en kunnen bedrijven niet genoeg chauffeurs vinden."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,959
Diesel1,576

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats