Clicky


Advocaten tegen verplichte DNA-afname

Advocaten tegen verplichte DNA-afname
23-08-2018 13:45 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - De Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) staat afwijzend tegenover de suggestie van minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) om DNA-afname bij onderzoek naar bepaalde misdrijven verplicht te stellen. Grapperhaus zei woensdag dat daarover een discussie moet komen. Hij reageerde daarmee op de bekendmaking van de verdachte in de zaak-Nicky Verstappen, die zich steeds aan DNA-afname heeft onttrokken.

Volgens de NOvA bestaan er al verplichtingen tot afgifte van DNA voor veroordeelden en verdachten van een ernstig strafbaar feit. "Wat de NOvA betreft voert het te ver om mensen die níet verdacht zijn ook te verplichten hun DNA af te staan'', stelt de orde, die wijst op principes als onschuldpresumptie (onschuldig tot het tegendeel is bewezen) en het recht op privacy.

De orde ziet ook een praktisch probleem. "Ga je iedereen die om wat voor reden dan ook geen gehoor geeft aan de oproep fysiek dwingen mee te werken? Kan dat überhaupt? Wat ons betreft zouden we niet die kant op moeten gaan.''

Aan het DNA-verwantschapsonderzoek naar de moord op Nicky Verstappen hebben circa 17.000 mannen meegedaan. De verdachte, de 55-jarige Jos Brech uit Simpelveld, is ook verschillende keren gevraagd om DNA af te staan, maar gaf aan die oproep geen gehoor. Zijn DNA is uiteindelijk gevonden op achtergelaten spullen nadat hij als vermist was opgegeven, en via twee verre verwanten in het DNA-onderzoek.