Clicky

 
Transport Online - Ryanair sluit akkoord met Ierse piloten

Ryanair sluit akkoord met Ierse piloten

Ryanair sluit akkoord met Ierse piloten
23-08-2018 09:24 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP/BLOOMBERG

DUBLIN - Ryanair heeft een akkoord bereikt met de Ierse vakbond Fórsa over de arbeidsomstandigheden voor piloten. De vliegers moeten het bereikte akkoord nog wel goedkeuren, maar Fórsa geeft een positief stemadvies. Over de inhoud van de afspraken wordt niets gezegd totdat de piloten hebben gestemd, waar ze twee weken de tijd voor hebben. Als de piloten het akkoord goedkeuren, moet het bestuur van Ryanair ook instemmen.

Het is de eerste keer dat Ryanair afspraken maakt met een vakbond. De budgetluchtvaartmaatschappij erkent die pas sinds eind vorig jaar. De onderhandelingen verliepen evenwel niet makkelijk. Uiteindelijk was een onafhankelijk bemiddelaar nodig om een resultaat te bereiken.

Het conflict tussen de Ierse piloten en Ryanair draaide behalve om geld om promotie, vakantiedagen en het overplaatsen van piloten naar andere locaties. Zo'n honderd van de 350 Ierse Ryanair-piloten staakten de afgelopen periode verschillende keren. De laatste keer was begin deze maand, toen ook piloten in Nederland, België, Zweden en Duitsland het werk neerlegden.

Het bereikte akkoord zou de oplossing van de geschillen met de piloten in andere landen in een stroomversnelling kunnen brengen. Diverse pilotenvakbonden uit andere landen geven dan ook aan met belangstelling naar het Ierse akkoord te kijken.

Behalve met piloten ligt Ryanair ook overhoop met zijn cabinepersoneel. Het Nederlandse cabinepersoneel dreigde woensdag nog binnenkort mogelijk te gaan staken. Eerder legden de stewards en stewardessen in België, Spanje, Portugal en Italië het werk neer.

Beleggers reageerden verheugd op het akkoord. Het aandeel Ryanair ging meer dan 6 procent omhoog.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,946
Diesel1,753

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions