Clicky


DNA-match in zaak Nicky Verstappen, verdachte Jos Brech zoek

DNA-match in zaak Nicky Verstappen, verdachte Jos Brech zoek
22-08-2018 12:12 | Binnenland | auteur ANP

MAASTRICHT - De 55-jarige Jos Brech wordt internationaal gezocht voor betrokkenheid bij de dood van de elfjarige Nicky Verstappen in 1998. Het Openbaar Ministerie en de politie maakten deze doorbraak in het onderzoek woensdag bekend.

Brech wordt sinds februari vermist. In die maand begon ook het grootschalige DNA-verwantschapsonderzoek, een ultieme poging om de zaak-Verstappen op te lossen. De politie kan DNA-sporen die zijn gevonden op het lichaam van de jongen matchen met die van Brech. Hij gaf geen gehoor aan de oproep om DNA af te staan, maar toen hij vermist raakte kreeg de politie dat alsnog. Ook via twee verre verwanten werd een match gevonden. Op 8 juni bleek er een 100 procent match tussen het DNA van Brech en het spoor dat op de kleding van Nicky is gevonden.

De politie gaat ervan uit dat Brech nog leeft en uit beeld probeert te blijven. De man is bushcrafter en beheerst allerlei overlevingstechnieken in de natuur. "Dat maakt het buitengewoon lastig om hem op te sporen'', stelt misdaadjournalist Peter R. de Vries, die de familie bijstaat.

Omdat hij in 1998 na de moord als passant door de politie was gehoord toen het onderzoek naar de vermoorde jongen op de heide plaatsvond, waren zijn contactgegevens bekend. Zodoende was hij ook voor het verwantschapsonderzoek opgeroepen.

Nicky was op zomerkamp op de Brunssummerheide toen hij in augustus 1998 seksueel werd misbruikt en daarna gedood. Zijn moeder zegt het ondraaglijk te vinden dat haar zoontje zijn laatste uren met een volstrekt vreemde heeft moeten doorbrengen. Dat betekent volgens haar dat Nicky nog banger moet zijn geweest.

De verdachte was na 1998 actief bij de scouting in Heerlen en Nuth. Hij werkte op een peuterspeelzaal in Brunssum, niet ver verwijderd van de plek waar de jongen was gevonden.