Clicky

 
Transport Online - Pakistan boos op Nederland om cartoonwedstrijd Wilders

Pakistan boos op Nederland om cartoonwedstrijd Wilders

Pakistan boos op Nederland om cartoonwedstrijd Wilders
21-08-2018 17:44 | Buitenland | auteur ANP

ISLAMABAD - Pakistan heeft de afgezant van Nederland op het matje geroepen. Het land is boos over een cartoonwedstrijd van PVV-leider Geert Wilders. "Diepe zorg is overgebracht over deze moedwillige en kwaadaardige poging om de islam in een kwaad daglicht te stellen'', aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken in Islamabad.

De tijdelijk zaakgelastigde, de nummer twee van de Nederlandse ambassade, is naar het Pakistaanse ministerie gegaan. "Zij heeft toegelicht dat Geert Wilders een parlementariër is, en niet lid is van het kabinet'', aldus Buitenlandse Zaken in Den Haag.

Pakistan spreekt van een ,,verschrikkelijk en schandelijk plan'' van Wilders. De Pakistaanse ambassadeur in Den Haag heeft opdracht gekregen om dit ook aan te kaarten. Pakistan wil hulp van andere islamitische landen. Daarnaast wil Pakistan de kwestie bij de Verenigde Naties onder de aandacht brengen.

Wilders wil later dit jaar een cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed houden. Hij zegt dat hij honderden inzendingen heeft ontvangen. De wedstrijd is in een afgesloten deel van de Tweede Kamer. In 2015 was Wilders bij een cartoonwedstrijd over Mohammed in het Amerikaanse Texas. Jihadisten probeerden daar een aanslag te plegen.

In een reactie zegt minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken: "In Nederland is natuurlijk de vrijheid van meningsuiting ongelooflijk belangrijk. Tegelijk constateren we dat in Pakistan, mogelijk ook in andere landen, daar wel een reactie op komt.'' Hij houdt er daarbij rekening mee "dat daar Nederlanders actief zijn, of dat nou is voor de ambassade, voor bedrijven of omdat ze daar gewoon wonen''.

Het kabinet is niet van plan de wedstrijd van Wilders te verbieden. Blok: "Vrijheid van meningsuiting is een heel groot goed. Verbieden van uitingen ligt niet op de weg van het kabinet. Tegelijkertijd moet ik ook rekening houden met de realiteit dat dit in een aantal landen gevoelig ligt, dat dit ook landen zijn waar veel Nederlanders wonen. Hun veiligheid moet ook gediend worden. Wij komen op korte termijn met een reactie.''

Volgens Blok komen "druppelsgewijs reacties binnen'' van andere landen, maar hij noemt geen namen. Het ministerie zegt dat de Organisatie van Islamitische Samenwerking eind juli Nederland heeft aangeschreven. De organisatie is een samenwerkingsverband van 57 islamitische staten, waaronder Saudi-Arabië, Indonesië, Iran, Egypte, Turkije en Marokko. Ook Suriname is lid.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,360
Diesel2,070

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 23 mei t/m zondag 29 mei

Alle Rijverboden