Transport Online - Minister ziet door versnipperde onderzoeken geen toename in ongevallen met buitenlandse vrachtwagenchauffeurs

Minister ziet door versnipperde onderzoeken geen toename in ongevallen met buitenlandse vrachtwagenchauffeurs

Minister ziet door versnipperde onderzoeken geen toename in ongevallen met buitenlandse vrachtwagenchauffeurs
21-08-2018 13:24 | Ongevallen | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG - Recentelijk stelden, naar aanleiding van artikelen in de media, gebasseerd op een onderzoek van de STIMVA, over buitenlandse vrachtwagenchauffeurs die meer betrokken zouden zijn bij ongevallen op Nederlandse wegen, de Kamerleden Jasper van Dijk en Laçin (beiden SP) Kamervragen aan Cora van den Nieuwenhuizen-Wijbenga, minister van Infrastructuur en Waterstaat.

Van den Nieuwenhuizen is het niet eens met de stelling dat buitenlandse chauffeurs meer betrokken zouden zijn bij ongevallen blijkt uit haar schriftelijke antwoorden. "Het kenteken van de vrachtwagen komt lang niet altijd overeen met de nationaliteit van de chauffeur achter het stuur. Ook kan een vrachtwagen met een buitenlands kenteken en/of een buitenlandse chauffeur een Nederlandse eigenaar hebben."

"Om de betrokkenheid van buitenlandse chauffeurs nader te specificeren is meer gedetailleerde informatie van alle incidenten noodzakelijk. Gezien het feit dat afhankelijk van het incident verschillende organisaties andere gegevens verzamelen is geen compleet beeld van de oorzaken te achterhalen. Uit de informatie uit verschillende bronnen kan niet worden achterhaald wat precies de oorzaak is van de ongevallen", aldus de minister.

De SP wilde eveneens bij monde van de Kamerleden weten in hoeverre ongelukken worden veroorzaakt door chauffeurs die hun rijbewijs in het buitenland gekocht zouden hebben. Van den Nieuwenhuizen is ook hierover duidelijk: "Er is geen aanleiding dit te veronderstellen. Er zijn mij geen gevallen bekend van incidenten waar chauffeurs beschikten over een vals rijbewijs."

Tot slot laat de minister weten te werken aan een nieuw Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2020. Daarin zal ook aandacht besteed worden aan het verminderen van de risico's die samenhangen met het wegvervoer.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,665
Diesel1,307

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions