'Bronbescherming in nieuwe wet moet scherper'

'Bronbescherming in nieuwe wet moet scherper'
20-08-2018 20:02 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - De bronbescherming van journalisten moet nog duidelijker worden vastgelegd in de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv). Dat adviseert de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD).

De nieuwe Wiv ging afgelopen mei in. De CTIVD had in de aanloop daar naartoe al een advies uitgebracht, dat tot een aantal wijzigingen in het wetsvoorstel leidde. Het advies dat de CTIVD nu heeft uitgebracht is een reactie op die wijzigingen, waar het kabinet om had gevraagd.

De wet bevat al waarborgen voor journalisten, en onder welke omstandigheden het toegestaan is een journalist af te luisteren. De CTIVD adviseert om die waarborgen elders in de wet explicieter te maken. Op deze manier moet worden voorkomen dat de identiteit van een bron bijvoorbeeld kan worden achterhaald aan de hand van informatie van sociale netwerken.

De CTIVD gaat ook in op een andere zorg die leeft omtrent de nieuwe Wiv: het delen van gegevens met buitenlandse inlichtingendiensten. Er moet een meldplicht komen voor als Nederlandse diensten "ongeëvalueerde gegevens’’ delen met een buitenlandse dienst. Daarbij zou het niet moeten uitmaken hoe die gegevens zijn verzameld of wat de banden zijn met de dienst die de informatie krijgt. "Op die wijze wordt de CTIVD in staat gesteld effectief toezicht uit te oefenen’’, schrijft de toezichthouder.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,762
Diesel1,467

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden