Clicky

 
Transport Online - Minister: 'aangedikt' boek Kroon soort roman

Minister: 'aangedikt' boek Kroon soort roman

Minister: 'aangedikt' boek Kroon soort roman
17-08-2018 14:16 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Het boek van de omstreden oorlogsheld Marco Kroon, waarin hij zijn lotgevallen in Afghanistan een stuk stelliger en gedetailleerder weergeeft dan in het officiële verslag voor Defensie, "is meer een soort roman''. Je moet het boek daarom op een andere manier lezen dan het defensierapport, meent minister Ank Bijleveld van Defensie.

Omdat de Militaire Willems-Orde die Kroon draagt is uitgereikt op grond van een veel uitgebreider dossier, is die volgens Bijleveld niet in het geding. Die onderscheiding, de hoogste die Nederland kent voor een militair, is "op basis van onderzoek en interviews met collega's'' toegekend. "Dus de beoordeling is echt gedegen geweest.''

Kroon schrijft in zijn boek Danger Close dat hij bij een bepaalde operatie drie Talibanstrijders doodde. Maar die stelligheid ontbreekt in het officiële rapport over de operatie.

Opspraak

De majoor kwam afgelopen winter in opspraak omdat hij pas jaren na dato meldde dat hij bij een geheime operatie een vijandelijke strijder had omgebracht. Militairen moeten zoiets meteen melden.

Volgens Defensie was het verloop van het chaotische gevecht niet gemakkelijk na te vertellen. Het ministerie oppert dat Kroon zijn herinneringen later heeft aangevuld of aangescherpt. Kroon zegt in Danger Close ook vijandelijke strijders te hebben genoemd van wie "hij het waarschijnlijk acht dat deze zijn gedood''.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,081
Diesel2,083

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden