Clicky

 
Transport Online - Een Buffel voor het Spoorwegmuseum

Een Buffel voor het Spoorwegmuseum

Een Buffel voor het Spoorwegmuseum
16-08-2018 10:09 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie [FE]

UTRECHT - Het Spoorwegmuseum voegt een nieuwe trein toe aan de collectie. Op woensdag 29 augustus wordt DM’90, beter bekend onder zijn bijnaam ‘Buffel’, door NS aan het Spoorwegmuseum overgedragen. Met de overdracht neemt NS ook in materieelvorm afscheid van het dieseltijdperk. Op 29 augustus om 14.21 uur arriveert de Buffel op spoor 2 van het museumterrein. Deze wordt vervolgens overgedragen aan het Hoofd Collecties van het Spoorwegmuseum Peter-Paul de Winter. De trein zal tot eind oktober in het Spoorwegmuseum te zien zijn.

Bijnaam Buffel

Diesel Materieel 90 (DM’90) reed sinds 1996 op het Nederlandse spoor. Door hun uiterlijk kregen ze de officiële bijnaam ‘Buffel’. Ze reden op de niet geëlektrificeerde regionale spoorlijnen. Omdat de regionale lijnen (diesel baanvakken) door andere vervoerders worden geëxploiteerd, zijn de dieseltreinen van NS overbodig geworden. Eén treinstel (3426) wordt geschonken aan het Spoorwegmuseum.

Afsluiting tijdperk

Hoofd Collecties Peter-Paul de Winter trekt een historische vergelijking: “Het is een afsluiting van een tijdperk. Net zoals we in 1958 het stoomtijdperk afsloten met de overdracht van de laatste stoomlocomotief NS 3737, sluit NS met de overdracht van de Buffel het dieseltijdperk af. Je ziet dat diesel voor treinen inmiddels vervangen is door groene stroom.”

De Buffel was destijds de opvolger van de oudere generatie dieseltreinen zoals de Plan U en de Blauwe Engel.

De Winter: “Deze voorgangers behoren ook tot de collectie van het Spoorwegmuseum. Voor ons is het dus een logische aanvulling van de collectie. De Buffel was destijds de meest moderne trein van NS, er zit veel meer software in dan bij hun voorgangers waar eigenlijk nagenoeg niets in zat. Bij problemen kun je met een laptop eenvoudig uitlezen wat er aan de hand is. Voor het museum is het leuk om deze ontwikkeling te laten zien. Bovendien is het de laatste trein die door NS helemaal zelf is ontworpen.”

De trein zal tot eind oktober in het museum te zien zijn, daarna gaat hij naar het depot.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Verkeersinformatie

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,924
Diesel1,726

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions