Vergiet op hoofd op pasfoto niet toegestaan

Vergiet op hoofd op pasfoto niet toegestaan
15-08-2018 10:35 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Verplicht een vergiet op je hoofd zetten. Geloven in een godheid van spaghetti en gehaktballen. Opwarming van de aarde komt door het verdwijnen van piraten. Een hemel van bier en strippers. Zulke opvattingen waren voor de Raad van State het bewijs dat het pastafarisme geen echte godsdienst is. Daarom mogen aanhangers geen vergiet dragen op hun pasfoto.

Maar Mienke de Wilde uit Nijmegen, die de zaak heeft aangespannen, is het er niet mee eens. "Ik kan me voorstellen dat het allemaal heel raar is als je er niet in gelooft. Maar bij veel geloven is het zo dat je er op zijn minst een verwonderd gezicht bij trekt als je er niet in gelooft. Mensen die over water lopen of zeeën in tweeën splijten, bijvoorbeeld. Andere geloven vind ik ongeloofwaardig'', legt De Wilde uit. Ze is teleurgesteld dat de Raad van State "een gekke, nieuwe religie anders beoordeelt dan gevestigde religies''.

De Wilde is pastafari, oftewel een aanhangster van de Kerk van het Vliegende Spaghettimonster. Toen ze twee jaar geleden een nieuw rijbewijs en een nieuwe id-kaart aanvroeg, weigerden de ambtenaren haar pasfoto's. Ze droeg namelijk een vergiet. Sindsdien heeft ze geen geldig rijbewijs. Haar id-kaart is nog niet verlopen.

In de regels staat dat een gezicht op een pasfoto onbedekt moet zijn. Voor religieuze kleding, zoals een hoofddoek of een tulband, wordt een uitzondering gemaakt. De Wilde zei dat dit ook voor haar gold en stapte naar de rechter. Die wees haar eis af. Daarop ging ze naar de Raad van State. Nu overweegt ze naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te stappen.

Volgens de Raad van State is het pastafarisme een satire. Het is belangrijk om "in vrijheid satirische kritiek te kunnen uiten op religieuze dogma's, instituties en religies'', zegt de Raad, maar dat maakt van de kritiek nog geen serieuze religie. En daarom kan er geen uitzondering worden gemaakt voor vergieten op pasfoto's.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigt de uitspraak de eisen waar een pasfoto aan moet voldoen. Het gezicht onbedekt houden is belangrijk om de persoon op de foto te kunnen herkennen, aldus een woordvoerder.

De Kerk van het Vliegende Spaghettimonster is begin deze eeuw bedacht door een Amerikaan, uit protest tegen gevestigde godsdiensten. Het geloof heeft geen geboden, maar acht zogeheten liever-nieten, zoals "ik heb echt liever niet dat je mensen beoordeelt op hoe ze eruit zien, hoe ze zich kleden, hoe ze praten of hoe ze lopen, maar wees gewoon vriendelijk, oké?''NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,801
Diesel1,499

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden