Clicky

 Gemaskerde jongeren steken tientallen auto's in brand in Zweedse steden

Gemaskerde jongeren steken tientallen auto's in brand in Zweedse steden [+foto's]
14-08-2018 10:23 | Buitenland | auteur ANP/DPA

STOCKHOLM - [update 12:00 uur] Gemaskerde jongeren hebben 's nachts ongeveer honderd auto's in brand gestoken in Zweedse steden. Ook bekogelden ze de politie met stenen. Premier Stefan Löfven reageerde dinsdag woedend. "Het lijkt goed georganiseerd. Bijna zoals een militaire operatie'', stelde hij.

De relschoppers sloegen toe in steden als Göteborg, Trollhättan en Falkenberg. De politie vermoedt dat zij via sociale media contact hadden, bericht Sveriges Radio. "We beseffen dat het geen toeval kan zijn dat het op meerdere plaatsen begon in zo'n kort tijdsbestek'', zei een politiewoordvoerster.

De politie heeft meerdere jonge vandalen geïdentificeerd en gaat in gesprek met de ouders. Vooralsnog is niemand aangehouden. Het is nog onduidelijk wat de directe aanleiding is voor het grootschalige vandalisme. Het kwam de afgelopen jaren vaker voor dat jongeren voertuigen in brand staken voor het einde van de schoolvakantie, bericht de publieke radiozender.

Premier Löfven zei erg boos te zijn en sprak de betrokken jongeren op de radio rechtstreeks toe. "Waar zijn jullie mee bezig?'', wilde de sociaaldemocraat weten. De openbare orde is een belangrijk verkiezingsthema in Zweden, dat in september naar de stembus gaat. Peilingen voorspellen dat de sociaaldemocraten van Löfven een historisch slechte uitslag tegemoet kunnen zien.

Anti-immigratiepartij Zweden-Democraten hoopt daarvan te profiteren en zei na de chaotische nachtelijke toestanden dat ,,we Zweden op 9 september weer veilig gaan maken''.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,113
Diesel1,930

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions